10 načina da izgradite svoje SAMOPOUZDANJE

Fotografija: Pixabay.com

Kada ste samouvereni, čini vam se kao da je ceo svet vaš. Tada se okružujete drugim uspešnim i samouverenim ljudima, jer kako zračite tako i privlačite, a nove šanse i uspesi sami pristižu.

Donosimo vam 10 NAČINA na koje možete razviti način razmišljanja koji je karakterističan za ljude koji „pucaju“ od samopouzdanja.

1. Definišite svoju svrhu

Teško je biti siguran u ono što radiš ako nisi siguran zašto to radiš. Koja je tvoja svrha u poslu i životu? Jednom kada prepoznate svoje „zašto“, postaćete sigurniji.

2. Ne poredite se sa drugima

U gotovo svakom slučaju, kada se poredite sa nekim drugim na kraju završite sa omalovažavanjem sebe, što vam definitivno srozava samopouzdanje. Jedina osoba sa kojom treba da se poredite ste vi sami, ali ona verzija sebe koja želite da postanete.

3. Fokusirajte se na rešenja

Uvek će biti izazova. Ali, umesto da se fokusirate samo na problem okrenite se rešenju. Pomirite se sa tim da će problema uvek biti, a kada se jedan od njih pojavi, vi se odmah bacite na njegovo rešavanje. Što više problema prevaziđete, to ćete steći više samopouzdanja.

4. Radite ono u čemu ste dobri

Ponekad trošimo mnogo vremena i energije pokušavajući da osnažimo naše slabosti. Umesto toga fokusirajte se na to da budete najbolji u onome u čemu ste sada dobri i što vam leži. Na primer, ako niste dobri u matematici, nemojte biti CFO. Radite ono u čemu ste dobri.

5. „Fake it till you make it“

Samopouzdanje možete i odglumiti. Glumite ga dok ga ne steknete. U početku vam može biti teško, ali samim glumljenjem samopouzdanja vi ga i stičete.

6. Pokrenite se

Strah može da parališe. Zbog toga zanemarite glas u glavi koji vam govori da nešto ne možete da uradite i koji vas sprečava da se pokrenete. Što više pustite da vas obuzme strah, to će pesimističan glas postati jači. Umesto toga, pokrenite se bez previše razmišljanja i videćete da će glas postajati sve tiši.

7. Budite zadovoljni svojim izgledom

Kad dobro izgledate, dobro se i osećate. Kad se osećate dobro, osećate se i samouvereno. Nosite odeću koju želite da nosite, izgledajte baš onako kako želite da izgledate, volite sebe i sigurno ćete se osećati dobro u svojoj koži.

8. Budite optimistični i pozitivni

Nemojte stalno govoriti negativne stvari o sebi i nemojte biti pesimistični. Usredsredite se na svoje pozitivne atribute umesto na uočene slabosti, usredsredite se na svoja dostignuća, a ne na neuspehe. Budite usredsređeni na ono što radi umesto na ono što ne radi.

9. Budite spremni

Uspeh zavisi od pripreme i šansi. Učite, vežbajte i uradite ono što je potrebno za to da budete spremni kada vam prava prilika pokuca na vrata. Ako ste spremni, veća je verovatnoća da iskoristite pruženu šansu.

10. Snaga je u govoru tela

Govor tela govori mnogo glasnije od reči. Kada se osećate loše, ispravite ramena, podignite glavu, dignite ruke u vazduh kao superheroj. Odmah ćete videti kako novi stav brzo menja vaše raspoloženje i pojačava vaše samopouzdanje.

Izvor: BIZlife.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*