5 grešaka koje vam stalno prave rupu u novčaniku

Sigurno ste se nekad našli u situaciji da ste želeli da uštedite novac ali ili niste umeli ili nakon određenog vremena štednje niste bili zadovoljni rezultatima. Ovo znači da ste sigurno napravili nekoliko grešaka koje su ponekad tako sitne ali mogu da naprave veliku razliku. Nepotrebno troškarenje ili ne vođenje računa o onim malim kupovinama na koje ode najveći deo budžeta, utiču na odliv novca koji se ne primećuje svakodnevno. Upravo zato treba da uvedete neke promene koje će vam pomoći da uštedite novac i bolje ga rasporedite.

1.  greška: Kupujete veća pakovanja

Iako nas uvek privlače veća pakovanja bilo da su u pitanju hrana ili sredstva za kuću, uvek treba obratiti pažnju na cenu po komadu, tj. gramu. Jedno veliko pakovanje često košta više nego nekoliko manjih pakovanja i ovo je trik kojem se mnogi proizvođači okreću kako bi prodali veće količine svojih proizvoda. Ono što se može primetiti u radnjama jeste cena za jediničnu meru proizvoda te ćete tako najbolje videti koje pakovanje će vas izaći jeftinije. Uz to, kupovina većih pakovanja se obično svede na bacanje jer se određeni proizvod ne iskoristi do roka navedenom na pakovanju.

2.  greška: Kupujete jeftinu garderobu

Mnogi se odlučuju za kupovinu stvari u radnjama koje imaju znatno niže cene i ovde upadaju u zamku odnosa kvaliteta i kvantiteta. Ovo je i jedan od najvećih razloga zašto se mnoge žene nađu u problemu kada treba da se odluče za odevnu kombinaciju, a ne nalaze ništa u svom ormaru. Ono što treba da uradite jeste da uložite u nekoliko kvalitetnih komada odeće kako biste uvek bili spremni za sve prilike. Ubrzo ćete uvideti da je ovo najpovoljniji vid kupovine i obnove garderobe za sve sezone koji će vam uštedeti novac.

3.  greška: Izbegavate onlajn kupovinu

U poslednjih par godina ljudi su sve više počeli da se okreću onlajn kupovini uvideći sve prednosti koje im ova pogodnost nudi. Ono što mnogi izdvajaju kao glavnu prednost jeste stalna preglednost potrošenog novca i mogućnost da se određeni proizvod doda ili izbaci iz “korpe” ukoliko se nađe neki povoljniji. Kako biste pronašli najkvalitetnije proizvode po najpovoljnijim cenama, posetite neke od najpopularnijih platformi za kupovinu kao što je Shoppster i ubrzo ćete uvideti zašto je onlajn kupovina najbolji način za uštedu. Ubrzo ćete uvideti da vam ovakve platforme pomažu da uštedite i kupujete pametno.

4.  greška: Impulsivno kupujete

Kako se približavaju praznici i izlozi se pune raznim dekoracijama i stvarima vezanim za predstojeće praznike, sve je više onih koji kupuju stvari samo zato što lepo izgledaju. Upravo ova impulsivna kupovina koja je potpomognuta prazničnim raspoloženjem čini da se novac troši na nepotrebne stvari. Umesto da svake godine kupujete komplete ukrasa, rasvete i dekoracije, dogovorite se sa prijateljima i rodbinom da rotirate ukrase i na taj način osvežite svoj dom za praznike bez trošenja novca.

5.  greška: Ne pravite spiskove

Bilo da se radi o nekom manjem šopingu ili odlasku u sezonsku nabavku za celu porodicu, ukoliko ne napravite detaljan spisak stvari koje su vam potrebne, naći ćete se u problemu. Ukoliko odete u radnju sa decom koja žele da im kupite sve što oni misle da im treba ili vam prodavačica donosi dodatne stvari koje savršeno pristaju vašoj figuri, treba da znate da ćete završiti sa komadima odeće koji predstavljaju dodatno opterećenje za vaš budžet.

Iako se sve ove stvari čine jednostavnim, potrebno je vremena kako biste ih zaista usvojili kao zlatna pravila koja vam mogu pomoći da uštedite novac i steknete navike koje će vam sačuvati budžet. Nakon nekoliko odlazaka u prodavnicu, bilo da se radi o stvarnom odlasku ili onlajn kupovini, sve ove stvari će vam brzo preći u naviku i postati prirodne svaki put kada treba da obavite kupovinu.

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*