Tinder za zapošljavanje: Nova aplikacija za „mečovanje“ kompanija i kandidata koji traže posao, a sve su smislili mladi Srbi

Foto: Promo/Mozzart

Match IT je aplikacija koju je osmislio tim mladih srpskih stručnjaka za povezivanje poslodavaca i kandidata u oblasti IT industrije. Za sada, preko ove aplikacije mogu da se “mečuju” samo programiri i IT kompanije, ali tvorci ove inovativne ideje najavljuju da tu nije kraj i da, uz korekcije, aplikacija može da se prilagodi bilo kojoj grani tržišnog poslovanja.

Foto: Shutterstock

Ovu inovativnu ideju osmilila je “srpska pamet”, odnosno tim od 13 mladih ljudi sa različitih programerskih, tehničkih i društvenih fakulteta, koji su osnovali start ap kompaniju, prvenstveno kako bi pronašli rešenja za neke lične profesionalne izazove.

Foto:promo

Kroz taj primer, David za Nova.rs navodi da se programeri na našem tržištu rada susreću sa oglasima koji su često netransparentni, imaju komplikovanu proceduru za prijavljivanje, selekcija traje dugo, a u slučaju njegovog prijatelja, posle nekoliko intervjua i selekcija kod istog poslodavca, krajnji rezultat je bio da su i on i firma “shvatili da nisu jedno za drugo”.

S pogramerskim znanjem i iskustvom u regrutovanju IT stručnjaka počeli su rad na aplikaciji koja će izbaciti sve nepotrebne korake i “mečovati” samo one koji se poklapaju.

Aplikacija svima štedi vreme

“I jednu i drugu stranu suzili smo samo na ključne i relevantne informacije. Kandidati koji kreiraju profil, unose svoje iskustvo u vidu tehnologija, godina rada u njima i neka svoja očekivanja u smislu plate, benefita i željenog načina rada, odnosno, da li je to u kancelariji, od kuće ili hibrid. I kompanije takođe u postojećim formatima čekiraju šta nude i kakav je projekat za koji traže kandidata. U aplikaciji nema suvišnih detalja koji se uglavnom podrazumevaju, kao što je mogućnost napredovanja i da li firma organizuje tim bildinge, išli smo samo na ključne stvari”, objašnjava David čime su se rukovodili u kreiranju.

Foto:promo

Aplikacija će koristeći napredni algoritam veštačke inteligencije registrovanim kandidatima prikazati samo one pozicije koje su potencijalno odgovarajuće, čime će, navodi David, uštedeti vreme i neće morati da “skroluju stotine pozicija i prolaze kroz komplikovane procese prijave”.

 

Istraživali smo koje poslove u IT sektoru možete raditi bez fakultetske diplome i lista uopšte nije mala

Foto:promo

Takođe, navodi da do komunikacije između programera i regrutera unutar aplikacije, dolazi isključivo ukoliko su obe strane zainteresovane jedna za drugu, čime i jedna i druga strana štede na vremenu i resursima.

Aplikacija Match IT namenjnjena je spajanju programera i IT kompanija, ali ne isključuje kandidate koji nemaju nikakvog radnog iskustva.

Naš sagovornik objašnjava da u takvim situacijama kandidati u odgovarajućim poljima upisuju svoje teorijsko znanje i mogu da iskažu interesovanje za određeni tip tehnologija.

“Kada početnik popuni svoj profil, naš sistem veštačke inteligencije na osnovu samog profila kandidata, kreira predlog pozicija koje su potencijalno odgovarajuće za njega shodno njegovom iskustvu i očekivanjima što se samih tehnologija tiče”, kaže David.

Foto:Shutterstock

Ističe i da se ovakvim spajanjem “izbegava” slanje CV-ja, čekanje na odgovor i sve ono što prati proces zapošljavanja na taj način.

Navodi da je korišćenje aplikacije maksimalno upošćeno, kao i da je za kreiranje profila i pretragu pozicija dovoljno nekoliko minuta.

Aplikacija pogodna za sve oblasti na tržištu rada

Za sada na ovaj način mogu da se zapošljavaju samo programeri, ali postoji veliki potencijal za nadrgadnju aplikacije.

“Mi smo od samog starta kreirali aplikacju tako da se vrlo lako može prilagoditi i za druge delatnosti. Krenuli smo od IT-ja zato što smo najbolje upoznati sa tom industrijom na našem tržištu i ovo nam je neka vrsta testa. Hteli smo da proverimo kako će tržište da reaguje, a posle da postepeno krenemo sa prilagođavanjem za druge industrije, poput ugostiteljstva i nekih drugih grana. Reakcije su odlične i od kandidata i kompanija, imamo inicijalno ostvarene mečeve i potencijalna zapošljavanja”, zadovoljan je David uspehom koji su ostvarili.

Foto:promo

Aplikacija Match IT lansirana je početkom oktobra ove godine i do sada imaju preko 1.000 registrovanih kandidata u potrazi za poslom, a samo u prvoj nedelji prijavilo se više od 50 poslodavaca, među kojima i multinacionalne kompanije.

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*