6 ključnih stvari koje usporavaju gubljenje kilograma

Fotografija: www.shutterstock.com

Ljudi se često toliko fokusiraju na gubljenje kalorija da zaboravljaju koliko je ljudsko telo ustvari sposobno da samo sagoreva kalorije.

Što je metabolizam brži, sagorevamo više kalorija. Upravo zbog toga je potrebno izbegavati navike koje usporavaju metabolizam.

Neodređen raspored konzumiranja hrane 

Fotografija: www.shutterstock.com

Jedna od osnovnih stvari koja usporava metabolizam je neodređen raspored konzumiranja hrane.

Ukoliko nemate određen raspored, vaše telo ne zna kada će naredni put da konzumira hranu, te onda pokušava da uspori proces da bi zadržalo rezervu za kasnije.

Nedostatak sna 

Fotografija: www.shutterstock.com

Opšte je poznata činjenica da ljudima koji ne spavaju nedostaje energije, što znači da će se taj dan manje kretati i samim tim potrošiti manje kalorija.

Rešenje je jednostavno, iako nekad nije lako pronaći vreme za spavanje, potrudite se da taj raspored ustalite. Pijte prirodne čajeve i koristite pomagala kao što su aplikacije koje mere kvalitet i dužinu spavanja.

Predugo sedenje 

Fotografija: www.shutterstock.com

Ukoliko većinu svog dana provedete za stolom, treba da budete svesni da će to uticati na vaš metabolizam.

Mnogo istraživanja je dokazalo da sedenje u kancelariji ima uticaj na vaš organizam zbog čega nekolicina firmi ohrabruje svoje zaposlene da svakih 30 minuta ustanu i istegnu se.

Nedovoljno kalcijuma u organizmu 

Fotografija: www.shutterstock.com

Unošenje kalcijuma je jako bitno kada je u pitanju regulisanje metabolizma. Ukoliko ne volite mleko ili jednostavno ne smete da ga pijete, potražite druge izvore kalcijuma.

Dehidracija 

Fotografija: www.shutterstock.com

Voda je bitna za svaki proces koji se odvija u našem organizmu, a ukoliko je vaše telo dehidriralo, onda ono neće funkcionisati kako treba. Istraživanja su dokazala da voda može ubrzati metabolizam za 30%.

Nedostatak proteina

Fotografija: www.pixabay.com

Protein igra bitnu ulogu u uspostavljanju i održavanju savršene težine. Nakon konzumiranja proteina osećamo sitost zbog čega konzumiramo manje kalorija.

Izvor: www.ddl.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*