Ako je stvarno kaznio Jovanu Jeremić smanjenjem plate 50%, Mitrović je prekršio zakon. Ako nije – ovo je samo jeftina farsa

Foto; Tanjug

Čelnik “Pink” televizije Željko Mitrović jutros je u programu uživo voditeljki Jovani Jeremić poručio da će joj skinuti 50 odsto od plate zbog emitovanja intimnog snimka Đorđa Miketića.

„Kažnjena si 50 odsto od decembarske plate, morao sam da te kaznim“, rekao je Željko.

„Imali smo dva mikroincidenta, a za jedan si kriva samo ti. Uradila si to bez moje saglasnosti, bez saglasnosti urednika informative. Znaš šta si uradila. Moraš da znaš, privatni filmovi ili video-zapisi iz bilo čijeg života se ne puštaju. Jesi blurovala i uradila na ispravan način, ali ja želim porodici tog čoveka da se izvinim. To nije moj stil, sa razlogom si kažnjena. Drago mi je da si razumela“, istakao je Mitrović.

„Ja sam to viteški iznela. Naučila sam, priznam kad pogrešim“, rekla je Jeremićeva.

Jovana Jeremić Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

Ipak, tako nešto neće biti moguće, barem ako se uzme u obzir zakon o radu. Naime, propisane mere za nepoštovanje radne discipline, odnosno povredu radnih obaveza, koje poslodavac može da preduzme prema odgovornom zaposlenom, ne podrazumevaju kaznu u iznosu od 50 odsto.

Kako je portal Nova.rs ranije pisao, postoje tri mere koje se sprovode ukoliko dođe do nepoštovanja radne discipline:

2) novčanu kaznu u visini do 20% osnovne zarade zaposlenog za mesec u kome je novčana kazna izrečena, u trajanju do tri meseca, koja se izvršava obustavom od zarade, na osnovu rešenja poslodavca o izrečenoj meri;

3) opomenu sa najavom otkaza u kojoj se navodi da će poslodavac zaposlenom otkazati ugovor o radu bez ponovnog upozorenja, ako u narednom roku od šest meseci učini istu povredu radne obaveze ili nepoštovanje radne discipline.

Imajući ovo u vidu, Mitrović bi po zakonu Jeremićevu mogao da kazni sa isključivo 20 odsto od plate, a ne sa 50, kako je danas najavio.

Željko Mitrović Foto:Antonio Ahel/ATA

Dodatno, nije po zakonu ni saopštavanje zaposlenom da je kažnjen, bez prethodno sprovedenog disciplinskog postupka, kao i izjašnjenja zaposlenog.

Podsetimo, nakon što je intimni snimak bišeg narodnog poslanika Đorđa Miketića dospeo u javnost, Jovana Jeremić ga je blurovanog emitovala u svojoj jutarnjoj emisiji. Iako delovi snimka nisu bili vidljivi, to što je uradila bilo je protivzakonito, u skladu sa članom 65. stav 1. i člana 70. stav 1. Zakona o elektronskim medijima.

Kako se navelo u saopštenju REM-a, ništa ne menja ni okolnost da je lik lica na predmetnom snimku blurovan (zamagljen), s obzirom na to da se u programu bezrezervno tvrdi kako je reč o Đorđu Miketiću.

Đorđe Miketić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Đorđe Miketić oglasio se danas za Nova.rs i otkrio kako je reagovao na ono što je Mitrović jutros rekao voditeljki.

„Željko Mitrović je uputio izvinjenje mojoj porodici i navodno prekorio Jovanu Jeremić kaznivši je umenjenjem plate. Sve to, naravno, u rijaliti formatu – uživo. Razlog je tužba koju smo podneli protiv Pinka kao i protiv Jeremićke, kourednice jutarnjeg programa za sve laži i ciljanu satanizaciju“, poručio je on i dodao:

Foto: FoNet/Ana Paunković

„Džaba im ovaj loš krizni menadžment i ovo teledirigovano izvinjenje sa Andrićevog venca – odgovaraće za sve laži i spinove, naravno, ne samo u mom slučaju, jer sam samo jedan u nizu onih koje je trebalo ućutkati. Bliži se vreme kada će ovaj rozikasti repetitor mržnje i nasilja morati da bude ugašen po zakonu“, zaključio je Miketić.

Ako je farsa – jeftina je; ako je istina – kršenje je Zakona o radu: tako se ukratko može opisati najavljena mera kažnjavanja Jovane Jeremić od strane čelnika Pinka zbog objavljivanja privatnog snimka Đorđa Miketića.

Izvor: Irena Dedakin/Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*