BAJDENOVA REAKCIJA ŠOKIRALA AMERIKANCE Predsednik SAD se oglasio posle pada Avdijevke – PORAZ je usledio posle ovoga

January 18, 2024, Orikhiv, Ukraine: A woman rides a bicycle near the building that was heavily damaged by Russian shelling in Orikhiv. Orikhiv is a small town near Zaporizhzhia, which serves as the last pillar of resistance for Ukrainian army soldiers on south, as Russian armed forces continue to advance to the liberated Robotyne. Home to around 700 people, Orikhiv's citizens risk their lives enduring the daily air bomb and artillery attacks as they struggle to survive.,Image: 838921728, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Andriy Andriyenko / Zuma Press / Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden okrivio je Kongres za povlačenje ukrajinskih snaga iz Avdijivke u istočnoj Ukrajini, rekavši da je neaktivnost američkog parlamenta dovela do toga poraza.

“Ukrajinska vojska bila je prisiljena da se povuče iz Avdijivke zbog nestašice municije, što je rezultat nedelovanja Kongresa i rezultovalo je prvim značajnim dobicima Rusije u nekoliko meseci”, objavila je Bela kuća u subotu nakon telefonskog razgovora Bajdena i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Najveći ruski uspeh od pada Bahmuta

Pad razorene Avdijivke najveće je napredovanje Rusije od maja 2023. kada je zauzela grad Bahmut. Bajden je u telefonskom razgovoru još jednom uverio ukrajinskog predsednika u američku podršku i naglasio hitnu potrebu da Kongres odobri novi paket pomoći Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Senat je nedavno nakon dugog natezanja odobrio novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 60 milijardi dolara. Hoće li to proći u Zastupničkom domu u kojem su u većini republikanci nije jasno. Njegov predsednik Majk Džonson tvrdi da zakon neće ni staviti na glasanje.

Zauzimanje Avdijivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvema pokrajinama koje čine industrijski region Donbas, a moglo bi doneti i pobedu predsedniku Vladimiru Putinu na izborima sledećeg meseca.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*