Banana – izvor zdravlja i lepote

Foto: Pexels.com

Banane su se oduvek smatrale zdravim voćem, ali zašto? Šta ih čini tako ukusnim i zašto su stalno na našem meniju?

Banane se cene i uzgajaju više od 7.000 godina. U početku su se mogle naći u Maleziji, odakle su stigle ​​u Indiju. Zatim su preko Bliskog Istoka stigle do Afrike, gde su kultivisane do danas. Takođe ih možemo pronaći u Australiji i Aziji.

Istina je da su poznate i vole ih deca i odrasli širom sveta. Vreme je da objasnimo zašto.

Fotografija: Pixabay.com

Banane su prevashodno izvor kalijuma. Vredan je sastojak koji reguliše rad bubrega i upravljanje vodom u našem telu. Zanimljivo je da banane sadrže sve najvažnije vitamine – A, B, E, C i K. U njima nalazimo magnezijum, fosfor i kalcijum.

Koje druge osobine imaju banane?

Banana – svojstva kože

Sama kore od banane može vam pomoći kod mnogih tegoba. Ako tražite prirodan način borbe protiv bradavica, uboda komaraca ili način izbeljivanja zuba – posegnite za korom od banane!

Banana – za bolje raspoloženje

Banane imaju visok sadržaj magnezijuma koji ima antistres svojstva. Magnezijum ima umirujući uticaj na naš nervni sistem. Banane takođe sadrže triptofan. Kada se ova supstanca razgradi, u organizmu se proizvodi serotonin, koji se naziva hormonom sreće. Folna kiselina i vitamin B6 prisutni u banani pomažu našem telu da smanji nivo homocisteina u krvi. Ova aminokiselina ima negativan uticaj na naše zdravlje. Jedan od njegovih štetnih efekata je prekid proizvodnje serotonina, što se može objasniti blokiranjem proizvodnje sreće iznutra.

Banana – lek protiv anemije

Banana nema veliku dozu gvožđa, čiji nedostatak izaziva 80% slučajeva anemije, ali sadrži i druge sastojke, poput vitamina C, bakra i mangana, koji podržavaju njegovu apsorpciju. To znači da uzimanjem dodataka prehrani i jedenjem banana imamo šansu za veću apsorpciju gvožđa nego ako bismo se odrekli banana. Osnova lečenja anemije je uravnotežena i raznolika ishrana. U banani nalazimo mikro i makroelemente kao što su kalijum, magnezijum, selen, fosfor, natrijum, cink i čitav niz vitamina koji će pomoći u stvaranju pravilne ishrane.

Banana – za menstrualne grčeve

Magnezijum, osim što poboljšava dobrobit, ima relaksantna i opuštajuća svojstva. Direktno utiče na nivo bola koji osećamo tokom menstruacije. Dodatna podrška u ovom bolnom periodu biće vitamin B6, koji ublažava simptome predmenstrualnog sindroma, kao i smanjuje ozbiljnost boli tokom perioda i pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa.

Banana – spas od hipertenzije

U jednoj banani pronaći ćete oko 360 mg kalijuma, zbog čega je banana na prvom mestu proizvoda sa visokim sadržajem prirodnih lekova za hipertenziju. Zašto? Zato što kalijum snižava krvni pritisak i na taj način nam može pomoći kod hipertenzije.

Banana – podržava mršavljenje

Banane sadrže zdrave kalorije i može vam pomoći da smanjite težinu. Iako ovo voće sadrži dosta kalorija (89 kcal na 100 g), one nemaju masti kao drugo voće sa istim kalorijskim sadržajem. Banane sadrže triptofan koji smanjuje apetit i učestvuje u regulaciji metabolizma. Vlakna apsorbuju vodu i nabubre u stomaku, čineći da se osećate sito. Vitamin B6 i mangan učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti tako da se osećamo puno i naše telo sagoreva ono što smo ranije pojeli.

Banana – eliksir mladosti

Banane sadrže takozvane vitamine za mladost, tj. vitamine A, C i E. One su snažni antioksidanti koji štite našu kožu od slobodnih radikala. Pored toga, vitamin C učestvuje u proizvodnji i regeneraciji kolagena, koji je odgovoran za elastičnost kože. Vitamin C sprečava stvaranje novih bora, a takođe smanjuje one koje već postoje.

 

Izvor: CDM.me

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*