Batinanje do smrti u Boru: „Naša policija mučenjem dolazi do iskaza“

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Veštaci kažu da je brat osumnjičenog za ubistvo dvogodišnje devojčice u Boru u policiji premlaćen toliko da je podlegao povredama. Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da srpska policija doprinosi nasilju u društvu, umesto da ga sprečava

Smrt jednog od osumnjičenih za skrivanje tela dvogodišnje devojčice iz Bora u policijskom pritvoru – po svemu sudeći, posle batinanja – nije naprosto „slučaj“ već sistemski problem, kaže za „Vreme“ viša istraživačica Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Kako je objavio „Radar“, brat jednog od osumnjičenih za ubistvo devojčice umro je nasilnom smrću, kako je pokazalo veštačenje Instituta za sudsku medicinu u Beogradu. Tužilaštvo u Zaječaru rezultate veštačenja očekuje tek u ponedeljak.

„Ova policija mučenjem dolazi do iskaza. Sve više poseže za nasiljem da bi tako iznudila priznanja. Ponekad i lažna. Sada zvanično znamo da su mučenje i nasilje standardne policijske metode“, kaže Bjeloš.

„Ovo je neprihvatljivo i nezakonito ponašanje koje svakog treba da zabrine. Ne sme da padne u zaborav ili da se sakrije zato što idemo na izbore“, kaže Bjeloš i dodaje da građani moraju da zahtevaju krivičnu odgovornost.

„U ovom slučaju najviše zabrinjava nekažnjivost“, dodaje ona.

Represivni sistem u vrtlogu nasilja

Policija je ogrezla u brutalnosti, korupciji, kriminalu, dodaje.

„Kada je neko osumnjičen, zna se kako se policija ponaša i kako se prikupljaju dokazi. Ali policija je ovde zakazala svakako jer imamo zločin, a nemamo telo. Krivično delo bez dokaza.“

„Svedočimo dugogodišnjoj politizaciji policije, mešanju političara u policijski rad i sve manje ispravnom postupanju policije“, objašnjava Bjeloš.

Ona upozorava da ovaj slučaj mora da se smesti u širi kontekst u kojem policija i sistem sve više čine štetu svojim građanima. I niko ne odgovara za krivična dela.

„Niko nije odgovarao za smrt pilota Omera Mehića, na primer. Postoji višegodišnja praksa nekažnjivosti. Zbog toga se vrtimo u ciklusu nasilja. Nažalost, umesto da policija doprinese da se nasilje u društvu smanji, ona ovakvim delima doprinosi još većem nasilju“, kaže Bjeloš.

Nakon 3. maja društvo još nasilnije

Podseća da se bliži i godišnjica masovnih ubistva u maju, nakon kojih je, kaže, trebalo nešto da naučimo. Umesto toga, danas živimo u još nasilnijem društvu.

„Sve je ovo povezano i sa slučajem kada točak autobusa ubije ženu i kada radnici umiru na poslu. Postoji kontinuitet nasilja u sistemu koji to nasilje ne kažnjava“, kaže Bjeloš.

Sagovornica „Vremena“ podseća i na strašan zločin koji se desio u Padinskoj skeli.

„Važno je sve ovo povezati u jednu celinu jer ceo pravosudni sistem nije usmeren ka rehabilitaciji. Nego ka osvetničkom kažnjavanju“, kaže Bjeloš.

Beogradski centar za ljudska prava zatražio je od tužilaštva u Zaječaru da obavesti javnost o rezultatima veštačenja na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu povodom smrti četrdesetogodišnjeg D. D, brata jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje Danke Ilić, koji je umro 7. aprila u prostorijama policije u Boru.

Policija je potom saopštila da je umro prirodnom smrću, iako mu je navodno brzo ukazana pomoć.

Izvor: Sanja Zrnić/Vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*