Beli ili smeđi šećer – koji je zdraviji?

Fotografija: Pixabay.com

Iako su beli i smeđi šećer suštinski manje više ista stvar, postoje i dalje određena pogrešna tumačenja u pogledu uticaja na zdravlje i belog i smeđeg šećera.

Na primer, iako se i jedan i drugi dobijaju iz istog izvora, smeđi šećer se često proglašava “zdravijim” i “prirodnijim” od belog.

Ovo naročito utiče na dijabetičare, koje okolina, ponekad čak i stručnjaci, često ohrabruju da umesto belog koriste smeđi šećer, kao zdraviju alternativu. Ali, postoji li stvarno neka razlika? Evo šta kaže nauka.

Beli ili smeđi?

Prvo, važno je da razumete od čega se prave ove dve varijante šećera.

I smeđi i “običan” šećer prave se ili od šećerne trske ili od šećerne reše. To znači da su, uprkos različitoj boji, njihov nutritivni sastav i njihova nutritivna vrednost približno iste.

Smeđi šećer je samo beli šećer nastao mešanjem rafinisanog belog šećera sa melasom, da bi dobio prepoznatljivu boju i minimalnu količinu vitamina i minerala. Uz to, smeđi šećer ima i nešto niži udeo ugljenih hidrata i nešto manje kalorija nego beli, ali razlika je zanemarljiva.

Zbog dodatih sastojaka, smeđi šećer ima nešto više kalijuma, gvožđa i kalcijuma nego beli, ali u takođe zanemarljivim količinama, naročito ako govorimo u kontekstu preporučenog dnevnog unosa.

Drugim rečima, malo je verovatno da će količine ovih minerala iz smeđeg šećera na bilo koji način uticati na vaše zdravlje.

Što se dijabetičara tiče, ni za njih smeđi šećer nije “pametniji” izbor nego beli. Šećer u bilo kojoj varijanti podiže nivo šećera u krvi, i – tačka. I zbog toga je jako, jako važno da osobe koje pate od dijabetesa vode računa o količini šećera koju unose u organizam, dok je manje više svejedno da li će u pitanju biti smeđa ili bela varijanta.

 

Izvor: DDL.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*