Beograd: Registrovan slučaj malih boginja

Foto: Pexels

U Srbiji je posle skoro 10 meseci ponovo registrovan slučaj malih boginja. Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” dostavio je zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor. Epidemije mlih boginja nastaju zbog odbijanja roditelja da vakcinišu decu

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da je potvrđen slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 15 godina iz Beograda, koja nije vakcinisana i koja je hospitalizovana zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Potvrda o slučaju malih boginja dobijena je na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Institut je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, dostavio zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u proteklih dvadeset godina.

U najvećoj epidemiji malih boginja u Srbiji u proteklih 20 godina, tokom 2017. i 2018, registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Batut navodi da je jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

U 2023. godini registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih 94 odsto nije bilo vakcinisno.

U slučaju pojave temperature veće od 38,5 stepeni, kao i pojave osipa po telu, uz curenje iz nosa i crvenilo očiju, potrebno je javiti se izabaranom lekaru u domu zdravlja.

Hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke od strane pedijatara u domovima zdravlja potrebno je evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju u skladu sa Kalendarom imunizacije.

Izvor: S.Z./FoNet/Vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*