Bez osude: REM savetuje Željka Mitrovića

Foto; Tanjug

Prikazivanje sadržaja u kojima se koristi veštačka inteligencija trebalo bi da sadrži i uočljivo obaveštenje da je program generisan posredstvom veštačke inteligencije, navodi REM

Savet Regulatornog telo za elektronske medije, kojem se često zamera da ne reaguje na kršenje propisa, oglasio se povodom togao što je vlasnik Pinka Željko Mitrović na svojoj televiziji emitovao niz video klipova u kojima je uz pomoć veštačke inteligencije fabrikovao izjave opozicionih političara Marinike Tepić, Vuka Jeremića i Dragana Đilasa.

Međutim, REM u saopštenju nije kritikovao potez Mitrovića, već je praktično dao savet kako može da nastavi sa tom praksom.

U saopštenju ovog regulatornog telo koje je potpisala predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić navodi se bi prikazivanje sadržaja u kojima se koristi veštačka inteligencija u zabavnim, dokumentarnim, obrazovnim i drugim programima trebalo da sadrži i uočljivo obaveštenje da je program generisan posredstvom veštačke inteligencije.

“Obaveštenje bi trebalo da stoji pre, tokom čitavog trajanja i na kraju prikazivanja programa generisanog posredstvom veštačke inteligencije”, saopštio je REM.

To regulatorno telo je povodom snimaka u kojima se pojavljuju javne ličnosti čije izjave su obrađene korišćenjem veštačke inteligencije, naglasilo da su pružaoci medijskih usluga po zakonu dužni da ne prikazuju programe koji mogu zloupotrebiti lakovernost gledalaca i slušalaca.

Saopšteno je da audio-vizuelni sadržaj ne sme da dovodi u zabludu javnost u pogledu ličnosti, događaja ili pojave koji su predmet snimka, naročito u informativnim programima čija je prvenstvena namena da na osnovu činjenica informišu korisnike medijskih usluga o aktuelnim događajima, ličnostima i pojavama i da doprinesu njihovom tumačenju i razumevanju.

“Pružaoci medijskih usluga po zakonu moraju da spreče zloupotrebu ličnih podataka, odnosno identiteta, u koje spadaju nečiji lik ili glas”, navodi REM.

Mitrović je videe u kojem je uz pomoć veštačke inteligencije falsifikovao izjave opozicioni političara nazvao svojim novim zabavno-satiričnim formatom.

Predsednik Stranke slobode i pravde Drgana Đilas najavio da će podneti tužbe protiv televizije Pink i njenog vlasnika Željka Mitrovića zbog video klipa u kojem je falsifikovana njegova izjava.

Ove videe komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da smatram da su predstavnici bivšeg režima u pravu i da to ne sme da se radi.

“To je grubi falsifikat i očekujem da će državni organi da reaguju“, rekao je Vučić za RTS.

On je uz kritiku postupka Željka Mitrovića naveo i da predstavnici bivšeg režima toliko toga lošeg uradili tako da nema potreba da se bilo šta falsifikuje.

“Dosta su oni toga loše uradili, da nema potrebe da im bilo šta stavljaš u usta. Tako da ne vidim problem sa tim, i ne vidim potrebu za tim, i zato očekujem od nadležnih organa da reaguju“, rekao je Vučić i dodao da ga baš briga za tužbu koju je protiv Pinka i Mitrovića najavio Đilas.

Izvor: www.vreme.com

 

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*