Boško Obradović: Besplatni udžbenici za sve đake u Srbiji, a ne samo u Beogradu

Na konferenciji za štampu, održanoj danas, predsednik Srpskog pokreta Dveri i narodni poslanik Boško Obradović pokrenuo je inicijativu da udžbenici od 1.septembra budu besplatni za sve đake u Srbiji, a ne samo u Beogradu, što mi naravno podržavamo. Stoga prenosimo njegovo saopštenje za javnost u celosti:

“Поздрављамо што је град Београд омогућио бесплатне уџбенике за све ђаке од 1. септембра, као и друге погодности попут бесплатне ужине и бесплатног превоза за ученике или бесплатних вртића. Али, то не може бити привилегија само за децу и родитеље из престонице. То би онда била тешка неправда и дискриминација друге деце ван Београда. То што овакве услуге бесплатног образовања постоје само у Београду и у још неколико општина, мора хитно до 1. септембра и почетка нове школске године да буде исправљено. За то постоје два начина: да ово питање генерално буде решено од стране Владе Србије, или да и сви други градови и општине то реше на локалном нивоу као што је то недавно учињено у Београду. Зато ће Српски покрет Двери у скупштинску процедуру предати препоруке Влади Србије по овом питању, а наше градске и општинске организације ће локалним самоуправама предати захтеве за хитан ребаланс овогодишњег буџета у овом правцу, као и дугорочно решење овог питања кроз планирање буџета за наредне године.
У времену велике инфлације, огромних поскупљења основних животних намирница, банкарског скока висине кредитних рата и повећања цена станарина, позивамо власт да не дозволи било какву дискриминацију деце по месту живљења у Србији. Оно што су добила деца у Београду, што сматрамо исправним, морају добити и сва друга деца ван Београда. Ово се посебно односи на сиромашне породице и породице са више деце, али и све родитеље у Србији који имају огромна издвајања на почетку сваке школске године. Зато понављамо и захтев који је пре две године предложила Усправна Србија, члан нашег Патриотског блока, да свака породица у Србији 1. септембра добије по 20.000 динара по детету школског узраста. Једини прави и дугорочни излаз из кризне ситуације у нашем друштву јесте управо снажно улагање у квалитетно и бесплатно образовање.”

foto: Srpski pokret Dveri

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*