Čemu služi profesionalna orijentacija?

Fotografija: www.pixabay.com

Velike životne odluke iziskuju isto tako veliki rizik. Nije slučajno da se još u ranim tinejdžerskim danima javlja nesigurnost i zbunjenost. Za pravilan izbor buduće profesije i uopšte obrazovanja potrebno je spoznati svoje afinitete i interesovanja, što pod pritiskom okoline ume da bude veoma težak posao. Upravo u takvim situacijama, profesionalna orijentacija može biti od velike pomoći.

Promenljiva i dinamična sadašnjost i svet u kome se profesije iznova stvaraju i izumiru otežavaju odabir sopstvene karijere. Kako odabrati srednju školu ili fakultet? Šta je najbolje za mene i u čemu mogu da ostvarim svoj maksimum? Profesionalna orijentacija pomaže da se na ova pitanja što lakše i preciznije pronađu odgovori.

Šta je profesionalna orijentacija?

Profesionalna orijentacija predstavlja aktivan proces koji uz pomoć različitih testova, intevjua i ostalih tehnika ispitivanja usmerava sagovnornika na ono što je karakterisično za njegovu ličnost.

Fotografija: www.pixabay.com

Niz različitih koraka upućuje na introspektivni pristup samom pojedincu, koji lakše nalazi odgovore na svoje nedoumice. Profesionalna orijentacija podrazumeva psihološko procenjivanje sposobnosti, ličnosti, interesovanja, motiva i očekivanja, sa ciljem da  uspešno izabere buduće zanimanje.

Putem različitih upitnika, pojedinac otkriva svoja interesovanja, sposobnosti, ambicije i sklonosti. Pored toga otkriva šta je to što ga motiviše i podstiče na rad, kao i kakav odnos ima prema radu i šta su mu prioriteti.

Pri testiranju, meri se 7 različitih vrsta inteligencije (verbalno, numeričko, apstraktno, spacijalno i mehaničko rasuđivanje, perceptivna brzina i tačnost, te poznavanje gramatike i pravopisa) povezanih s aktivnostima unutar različitih zanimanja. Naime, što su sposobnosti za neko zanimanje veće, veća je i verovatnoća da će trebati manji angažman za postizanje uspeha.

Fotografija: www.pixabay.com

Takođe, psihologu može biti od koristi i procena dominantnih osobina ličnosti: introvertnost, ekstrovertnost, ambicizonost, agresivnost… Dakle, zatvorenim i povučenim osobama neće odgovarati rad u velikoj grupi ljudi, već samostalni posao koji ne uključuje mnogo kontakata.

Na kraju testova i razgovora, pojedinac dobija preporuku za posao u kojem bi ostvario najveći uspeh imajući u vidu njegov senzibilitet i osobine ličnosti.

Fotografija: www.pixabay.com

Kroz razgovor sa stručnjacima za profesionalnu orijentaciju, različite upitnike i ankete u najvećoj meri možete potvrditi prethodna razmišljanja  ili okončati dvoumiljenje. Naravno, niko ne može spoznati bolje od vas samih koja je to najbolja karijera, ali upravo u tako jednom velikom poduhvatu razgovor može imati ključnu pa čak i presudnu ulogu.

Izvor: priredila Nevena Đurović, iSerbia

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*