CG: Za rođenje deteta očevima 10 plaćenih radnih dana i dva meseca odsustva

Foto: odrastanje.rs

Očevi u Crnoj Gori ubuduće bi nakon rođenja deteta, kako je predviđeno izmenama Zakona o radu te države, imali pravo na 10 plaćenih radnih dana i dva meseca roditeljskog odsustva s posla.

Ove novine imaju za cilj da podstaknu očeve da više koriste pravo na roditeljsko odsustvo nakon rođenja deteta, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva rada, prenosi RTCG.

„Izmenama zakona o radu biće propisano plaćeno odsustvo s rada za očeve po rođenju deteta u trajanju 10 radnih dana, kao i minimalno razdoblje roditeljskog odsustva u trajanju od dva meseca, koje neće biti moguće preneti s jednog roditelja na drugog“, navela je Anđela Bašović iz Ministarstva rada.

Podgorički portal navodi da će izmenama Zakona o radu rad od kuće ubuduće biti preciznije definisan i usklađen sa evropskim standardima, a jedna od novina je i to da je poslodavac dužan da zaposlenom obezbedi opremu i sredstva za rad od kuće.

„Institut rada van prostorije poslodavca je dobrovoljan i zaposleni, ukoliko ne prihvate da poslove ne obavljaju na taj način, neće trpeti štetne posljedice“, objašnjava Anđela Bašović iz Ministarstva rada.

Sve izmene ovog zakona na javnoj su raspravi do 1. aprila.

Izvor: RTCG/bizlife.rs

Foto: unsplash

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*