Čime se bavi “Mandiant”, druga NAJVEĆA AKVIZICIJA Googla ikada

FILE - A Google sign on the is shown on the company campus in Mountain View, Calif., on Sept. 24, 2019. Google is fortifying its cloud services with a $5.4 billion acquisition of cyber security firm Mandiant, the companies announced Tuesday, March 8, 2022. (AP Photo/Jeff Chiu, File)

Google kupuje kompaniju za sajber bezbednost Mandiant Inc za 5,4 milijarde dolara.

Prelazak na rad na daljinu tokom pandemije, kao i sukob između Rusije i Ukrajine, podstakao je porast sajber napada i pojačao potražnju za sigurnosnim softverima. Za ovo tržište se očekuje da će se i više nego udvostručiti, za 352,25 milijardi dolara do 2026. u odnosu na 2020. godinu.

Microsoft Corp je takođe je bio zainteresovan za Mandiant, koji se pojavio kao mesto za kompanije koje istražuju sajber napade, piše Rojters.

“Ovo je samo početak onoga što ćemo videti u smislu akvizicije sajber bezbednosti za sve velike kompanije u ovom sektoru“, rekao je Džef Polard, glavni analitičar u Forrester Research-u.

Together with Google Cloud, we will deliver an end-to-end security operations suite and advisory services that address critical security challenges. Read on: https://t.co/O3Y7IIhStB pic.twitter.com/udMahj6REg

— Mandiant (@Mandiant) March 9, 2022

Sporazum će unaprediti Google-ov posao u oblasti računarstva u kaludu, koji generiše više od 19 milijardi dolara godišnje. Takođe će poboljšati njegove bezbednosne operacije i savetodavne usluge.

Google-ova ponuda od 23 dolara po akciji predstavlja premiju od oko 53 odsto u odnosu na nivoe cena akcija Mandiant-a pre nego što su se pojavili izveštaji da je i Majkrosoft zainteresovn. Akcije Mandiant-a pale su za 3 odsto na berzama u utorak, dok je Alphabet porasla za 0,5 odsto.

Ako ugovor odobre regulatori, to će biti druga najveća akvizicija Googla-a ikada iza njegovog ugovora sa Motorola Mobiliti vrednog 12,5 milijardi dolara u 2012. Google je prodao kompaniju Lenovo za 2,9 milijardi dolara dve godine kasnije. Google-ova treća po veličini akvizicija je proizvođač pametnih kućnih proizvoda Nest, koji je kupio za 3,2 milijarde dolara 2014. godine.

Mandiant će se pridružiti Google-ovom odeljenju za računarstvo, koje tek treba da poraste do iste veličine kao Microsoft Azure ili Amazon Veb Services.

Čime se Mandiant bavi?

Mandiant je javno trgovana američka firma za sajber bezbednost. Postala je istaknuta u februaru 2013. kada je objavila izveštaj u kome je Kina direktno umešana u sajber špijunažu. Dana 30. decembra 2013. godine, FireEie je kupio Mandiant u kupovini akcija i gotovine u vrednosti većoj od milijardu dolara.

Poslednjih 18 godina, Mandiant pruža neuporedivu ekspertizu na prvoj liniji i vodeće obaveštajne informacije o pretnjama u industriji. Mandiant-ovih više od 600 konsultanata trenutno reaguje na hiljade kršenja bezbednosti svake godine. Upareni sa istraživanjem više od 300 analitičara obaveštajnih službi, ovi rezultujući uvidi su ono što pokreće Mandiant-ova dinamička rešenja za sajber odbranu – isporučena preko KSDR platforme kojom se upravlja više dobavljača, Mandiant Advantage.

„Sajber bezbednost je misija i verujemo da je jedna od najvažnijih u našoj generaciji. Google Cloud deli našu kulturu vođenu misijom kako bismo uneli bezbednost u svaku organizaciju“, rekao je Kevin Mandia, izvršni direktor kompanije Mandiant i dodao: „Zajedno ćemo isporučiti našu stručnost i inteligenciju u velikom obimu preko Mandiant Advantage SaaS platforme, kao deo bezbednosnog portfelja Google Cloud. Ovi napori će pomoći organizacijama da efikasno i kontinuirano upravljaju i konfigurišu svoju složenu kombinaciju bezbednosnih proizvoda.”

„Brend Mandiant je sinonim za uvide bez premca za organizacije koje žele da budu bezbedne u okruženju koje se stalno menja“, rekao je Tomas Kurijan, izvršni direktor Google Cloud-a. „Ovo je prilika da se isporuči komplet za bezbednosne operacije od početka do kraja i proširi jedna od najboljih konsultantskih organizacija na svetu. Zajedno možemo napraviti dubok uticaj u obezbeđivanju Cloud-a, ubrzavanju usvajanja računarstva u njemu i na kraju učiniti svet bezbednijim.”

Mandiant, koji se fokusira na reagovanje na sajber incidente i testiranje sajber bezbednosti, postao je samostalan entitet prošle godine nakon što je FireEie Inc prodao svoje poslovanje sa proizvodima i ime FireEie za 1,2 milijarde dolara konzorcijumu predvođenom privatnom kapitalnom kompanijom Simphoni Technologi Group.

„Kapital neophodan da bi Mandiant uspeo kao samostalan posao u oblasti sajber bezbednosti zahtevaće eksterni entitet ili akviziciju“, rekao je Polard i dodao: „Bilo bi zaista kapitalno intenzivno da se kompanija takmiči sa većim firmama koje imaju sličan opseg sposobnosti.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta/AP/YT SCRN/

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*