DA LI STE SE IKADA ZAPITALI? Evo šta se dešava sa mozgom ukoliko na poslu SLUŠATE MUZIKU dok radite

Fotografija: www,dnevno.rs

Mnogima su dok rade, slušalice u ušima. Na taj način osim što se dinstaciraju od buke i galame, poboljšavaju sebi raspoloženje i generalno misle da bolje rade. Međutim, da li ste se ikad zapitali – šta se dešava sa mozgom dok slušate muziku?

Sajt Business Insider je u potrazi za odgovorom kontaktirao Daniela Levitina, kognitivnog neuropsihijatra i autora knjige “Ovo je tvoj mozak na muzici.”

“Prijatnije vam je dok slušate muziku, i na taj način osećate da ste produktivniji”, kaže Levitin koji je i muzičar. Međutim, istina je da smo ipak manje produktivni. On je ukazao na mnogobrojne studije koje pozuju da naš rad na intelektualnim zadacima (razmišljanje, čitanje i pisanje) opada kada slušamo muziku.

Jedna studija iz 2010. godine pokazuje da ljudi lošije pamte (kada je trebalo da zapamte nešto dok je muzika bila u pozadini), u poređenju sa onima koji su radili u tišini.

Levitin je to objasnio da kada slušamo muziku, mi uživamo, boljeg smo raspoloženja i relaksirani. Naš mozak luči neurotransmiter dopamin, koji nam daje “topao osećaj zadovoljstva.” Takođe, luči se i neurotransmiter serotonin, koji nam podiže raspoloženje i pomaže nam da se fokusiramo.

Na žalost, kako Levitin kaže, slušanje muzike uzima nam deo kapaciteta za pažnju, što znači da ako slušate muziku dok radite, imate manje intelektualnih resursa za izvršavanje radnih zadataka. Izuzetak su dosadni, ponavljajući zadaci, kao što su duge vožnje. Ovde je muzika čak i vrlo korisna, jer nam pomaže da se fokusiramo.

Levitin kaže da je naučno istraživanje o muzici i produktivnosti primenio i na svoj život. Kada uči, čita ili piše, radi u tišini, a onda pravi pauze slušajući muziku, vežbajući, ili jednostavno boravi u prirodi. Ali kada radi za njega relativno dosadne zadatke, kao što je računovodstvo, često uključi muziku.

Izvor: www.dnevno.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*