Dali ste znali? Saturn gubi svoje prstenove

Foto: Pixabay.com

Svaka planeta je zanimljiva i lepa na svoj način, ali ne može se poreći da Saturn posebno privlači pažnju svojim brojnim prstenovima. Iako njegovi planetarni prstenovi nisu jedinstvena pojava, već postoje i oko drugih planeta, prstenovi koji okružuju Saturn su najveći i upravo zbog toga ovoj planeti daju izgled kakav se ne zaboravlja. Nažalost, istraživanja kosmosa pokazuju da će Saturn ostati bez ove svoje specifičnosti i to ranije nego što se inicijalno predviđalo.

Planetarni prstenovi

Sistem prstenova je sistem čestica rasutih na sličnom odstojanju oko nekog astronomskog objekta, najčešće planete. Te čestice su uglavnom čvrsti objekti nastali raspadom satelita, koje je uhvatila gravitacija planeta zbog čega su nastavili da kruže oko istih. Veruje se da do raspada satelita dolazi njegovim sudarom sa nekim asteroidom što rezultira nastajanjem objekata različite veličine.

Prstenovi su tanki, ali se protežu u širinu i do 280.000 km, što je slučaj kod Saturna. Saturnovi prstenovi su prvi otkriveni planetarni prstenovi i poznati su još od teleskopske ere. Godine 1977. otkriveni su Uranovi prstenovi, zatim 1979. godine Jupiterovi prstenovi i na kraju 1989. godine došlo se do saznanja da i Neptun ima sistem prstenova.

Iako dosta planeta Sunčevog sistema ima svoje prstenove, Saturnov sistem prstenova je i dalje najpoznatiji. Tome verovatno doprinosi i činjenica da ovi prstenovi nestaju i to brže nego što se inicijalno procenjivalo.

Nestajanje Saturnovih prstenova

Pre gotovo četiri decenije misije Voyager 1 i 2 završile su se sa otkrićem da Saturn gubi svoje prstenove. Tadašnje procene su navodile da će prstenovi potpuno nestati za 100-300 miliona godina. Ako vam se ovo čini kao puno vremena, uzmite u obzir da je planeta Saturn „staraˮ oko 4 milijarde godina.

Novija misija Cassini podrazumevala je dvanaestogodišnje kruženje svemirske letelice oko Saturna kao i lansiranje manje letelice Huygens na površinu najvećeg Saturnovog meseca. Na osnovu podataka sakupljenih tokom ove misije definisane su nove prognoze u pogledu budućnosti Saturnovih prstenova. Ispostavilo se da Saturn gubi prstenove maksimalnom predviđenom brzinom što znači da će ih izgubiti za manje od 100 miliona godina.

Saturnovo magnetno polje privlači čestice prstenova, odvaja ih u vidu prašnjave kiše i praktično privlači na planetu. Količina koja se odvoji od prstenova i privuče planeti u roku od pola sata poredi se sa količinom vode potrebnom da se napuni olimpijski bazen.

Poreklo Saturnovih prstenova

Poreklo Saturnovih prstenova predmet je debate. Polemika se vodi oko toga da li su prstenovi nastali kad i Solarni sistem ili kasnije. Za sada više podrške dobija druga opcija. Istraživanja koja je sprovela NASA ukazuju na to da su prstenovi stari manje od sto miliona godina, te postoje pretpostavke da su sada zapravo na polovini svog životnog ciklusa.

Zbog ovoga naučnici ne mogu da se ne zapitaju – da li je ovo bio slučaj i sa drugim planetama?

Da li smo zapravo propustili da vidimo prstenove drugih planeta u njihovom punom sjaju?

Saturnovi prstenovi neće nestati „za našega vekaˮ, ali ipak ne propustite priliku da upijate njihovu lepotu kada imate priliku.

Izvor: Jelena Milošević/iserbia.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*