DOBRE I LOŠE STRANE FIZIČKE AKTIVNOSTI: KOLIKO JE TRČANJE DOBRO ZA ZDRAVLJE I IZGLED?

Fotografija: www.profimedia.rs

Trčanje je oblik vežbanja koje donosi mnogo benefita. Može vam pomoći da se oslobodite stresa, da spavate bolje, imate bolju koncentraciju i da postanete jači. Ali mnoštvo izveštaja, članaka i studija dovodi u pitanje naporne oblike vežbanja, poput trčanja, koje može učiniti da izgledate starije.

Nedostatak punoće u licu često je povezan sa starenjem, a plastični hirurzi već dugo govore o licu „trkača“, kao o nečemu što se može „fiksirati“ ili „tretirati“ kozmetičkim tretmanima kao što su botoks i fileri.

Ideja da trčanje može učiniti da lice izgleda starije pomalo je zbunjujuća, pogotovo s obzirom na to da stručnjaci smatraju da to može pomoći poboljšanju izgleda kože. Razgovarali smo sa dermatolozima kako bismo došli do istine.

Dr Rejčel Nazarijan iz Šveger Dermatolodži Grupe u Njujorku ističe da u starijim studijama objavljenim u medicinskim časopisima piše da intenzivno vežbanje može imati štetne efekte na kožu zbog povećane proizvodnje slobodnih radikala ili oksidativnog stresa.

Kao što je Nazarijan naglasila, telo proizvodi slobodne radikale kada je pod pritiskom ili naporom. Za borbu protiv efekata ovih slobodnih radikala, telo koristi antioksidante, bilo da su proizvedeni u organizmu ili konzumirani kao deo ishrane. Oksidativni stres je definisan kao „poremećaj u ravnoteži između proizvodnje [slobodnih radikala] i antioksidativne odbrane“, prema studiji objavljenoj u časopisu Metabolism: Clinical and Ekperimental.

„Kada izazivate neku vrstu oštećenja slobodnog radikala ili oksidativni stres na koži, to uzrokuje znakove koje mi [pripisujemo] znakovima starenja, kao što je razgradnja kolagena i elastina, što može dovesti do starenja“, rekla je Nazarijan. „To je vrsta naučno podržane teorije o tome kako bi to moglo dovesti do [„trkačkog“ lica].“

Mnogi ljudi, prema rečima doktorke Rejčel, biće u stanju da se suprotstave potencijalnoj šteti od viška slobodnih radikala sa uravnoteženom ishranom bogatom antioksidansima, uključujući puno zelenila i plodova. Tipični antioksidanti, poput vitamina C seruma, takođe su korisni za kožu u kombinaciji sa dobrom dijetom, dodala je ona.

Štetnost sunca i  zagađenje vazduha definitivno je nešto što treba uzeti u obzir

Iako oksidativni stres može biti rezultat treninga visokog intenziteta, može doći i od zagađenja u vazduhu, objasnila je Nazarijan. U tom smislu, trkači koji trče na otvorenom mogu se suočiti sa nekom vrstom dvostrukog udara oksidativnog stresa.

Zapravo, Kančanapumi Levin je rekao „HuffPostu“ da dermatolozi povezuju znakove starenja na koži kod trkača sa „drugim verovatnijim uzrocima“. Ovi potencijalni uzroci uključuju štetnost sunca ili gubitak zapremine lica zbog gubitka težine.

„Prekomerno izlaganje štetnim sunčevim zračenjima može dovesti do neujednačene pigmentacije, zadebljane kože, bora, gubitka zapremine, raka kože, tako da je važno zaštititi svoju kožu faktorom za sunčanje i vežbati umereno“, rekla je.

Ako provodite puno vremena na otvorenom, obucite zaštitnu odeću da biste se zaštitili od sunčevih zraka.

Izvor: www.24online.info

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*