Dostojevski je znao tajnu: Samo ovako ćete pobediti u životu

Fotografija: www.cdm.me

Dostojevski nam je još odavno objasnio kako da uvek pobeđujemo u životu.

“Pred ponekom mišlju ostaneš u nedoumici, naročito gledajući greh ljudski, pa se zapitaš: „Treba li silom pobeđivati, ili smirenom ljubavlju?”

Uvek odlučuj ovako: “Pobediću smirenom ljubavlju.”

Odlučiš li se tako jednom za svagda, moći ćeš pokoriti ceo svet.

Smirena ljubav je velika sila, od svih najjača, nema joj ravne na svetu! Svakog dana i sata, svakog trenutka nadgledaj samoga sebe, da ti izgled bude blago lep.

Eto, prošao si pored malog deteta, prošao si ljut, sa ružnom rečju, sa ozlojeđenom dušom; i nisi možda ni primetio dete, ali je ono tebe videlo, i lik tvoj, ružan i zao, možda je ostao u njegovom slabašnom i nezaštićenom srdašcu.

Ti to ne znaš, međutim, možda si već time bacio rđavo seme u njegovu dušu, a to seme će možda i porasti, a sve zato što se nisi uzdržao pred detetom, jer u sebi nisi odgojio pažljivu i delatnu ljubav.

Braćo, ne bojte se grehova ljudskih, volite čoveka i u grehu njegovom, jer kad ko voli čoveka grešnog, to je već slika Božanske ljubavi i vrhunac je ljubavi na zemlji.

Volite sve stvorenje Božje i celokupno i svaku mrvicu. Svaki listić, svaki zrak Božji volite. Volite životinje, volite biljke, volite svaku stvar. Budeš li voleo svaku stvar – i tajnu ćeš Božju razumeti u stvarima.

A shvatiš li je jednom, ti ćeš je posle neumorno početi poznavati sve dalje i više, svakodnevno. I zavolećeš, najzad, sav svet potpunom i univerzalnom ljubavlju.

Životinje volite: njima je Bog dao klicu misli i tihu radost. Nemojte im je narušavati i remetiti, ne mučite ih, ne oduzimajte im radost, ne protivite se misli Božjoj.

Čoveče, ne zanosi se, ne misli da si bolji od životinje: one su bezgrešne, a ti, sa svojim veličanstvom, ti samo gnojiš zemlju svojom pojavom, na njoj trag svoj gnojni ostavljaš posle sebe – i to, avaj, skoro svaki, svaki između nas!

Decu volite naročito, jer ona su bezgrešna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila; ona žive zarad čišćenja srdaca naših, kao neki putokaz za nas. Teško onome ko uvredi dete…”

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Izvor: www.cdm.me

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*