DŽO, TI LI SI? PRODORAN POGLED, OŠTAR TON Bajden otvorio samit NATO, poručio da će SVOM SILOM BRANITI UKRAJINU od Putina (VIDEO)

Foto: AP Evan Vucci, EPA Yuri Gripas Pool, EPA Shawn Thew

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će svom silom braniti Ukrajinu od ruske invazije.

Rojters prenosi da je šef Bele kuće to poručio na sinoćnjem otvaranju trodnevnog samita NATO, koji iz Vašingtona direktno prati Kurir i Kurir televizija.

Britanska agencija ocenjuje da Bajden nastup na globalnoj sceni na skupu kojim se obeležava 75 godina postojanja Alijanse koristi kako bi pokazao saveznicima i u SAD i u inostranstvu da i dalje može da bude vođa.

Prethodnih 12 dana 81-godišnji Bajden bio je izložen pitanjima vezanim za njegovu sposobnost da ostane na vlasti i nakon novembarskih predsedničkih izbora na kojima je, još uvek, kandidat Demokratske partije.

Neki od njegovih stranačkih kolega među kongresmenima na Kapitol hilu i deo donatora demokrata strahuje da će on, nakon “posrtanja” u TV debati od 27. juna u kojoj mu je rival bio Donald Tramp, izgubiti izbornu trku od republikanskog kandidata i bivšeg predsednika Amerike.

AP navodi da je Bajden je poželeo dobrodošlicu predstavnicima država članica NATO na samitu u američkoj prestonici i da je njegov govor bio usredsređen na podršku Ukrajini.

Džo Bajden
FOTO: EPA YURI GRIPAS POOL

Američka agencija navodi da su ovaj govor pomno pratili saveznici u zemlji i inostranstvu kako bi videli da američki predsednik i dalje može da vodi SAD i NATO.

Bajden je, koristeći teleprompter, rekao liderima Alijanse da je “NATO moćniji nego ikad” na svoju 75. godišnjicu, ističući to da se Severnoatlantski savez proširio na 32 zemlje članice tokom njegovog mandata.

Džo Bajden, NATO
FOTO: AP EVAN VUCCI

– Zadovoljstvo je ugostiti vas u ovoj prelomnoj godini, s ponosom se osvrnuti na sve što smo postigli i gledati napred u našu zajedničku budućnost sa snagom i odlučnošću. Danas je NATO moćniji nego ikada. Ovaj trenutak u istoriji zahteva našu zajedničku snagu – naveo je Bajden.

On je naglasio rešenost NATO da pomogne Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

Džo Bajden, NATO
FOTO: EPA SHAWN THEW

– (Ruski predsednik) Vladimir Putin ne želi ništa manje od potpunog potčinjavanja Ukrajine i da zbriše Ukrajinu sa mape. Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina – kazao je američki predsednik i dodao da Rusija neće pobediti, ali da Ukrajina hoće.

U govoru koji je trajao 13 minuta Bajden se nije osvrtao na domaću političku dramu oko njegove predizborne kampanje, a primetan je bio njegov prodoran pogled i oštar ton koji se znatno razlikovao od nesigurnog obraćanja tokom debate sa Trampom.

Džo Bajden, NATO
FOTO: AP SUSAN WALSH

Bela kuća se nada da će ovaj govor moći da preokrene talas nagađanja onih koji pomno prate i ispituju bilo kakve Bajdenove verbalne neuspehe ili znakove da se zbunio na javnoj sceni.

Lideri NATO okupili su se na samitu u Vašingtonu, u trenutku kada Alijansa nikada nije bila brojnija, ali su i izazovi sa kojim se suočava veliki.

Pored rata u Ukrajini tu su i Kina, koju NATO vidi kao sve agresivniju, kao i rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, a neke članica dovode u pitanje posvećenost Alijansi.

Bajden dodelio Stoltenbergu Predsedničku medalju slobode

Na otvaranju samita u Vašingtonu Bajden je dodelio Predsedničku medalju slobode Jensu Stoltenbergu, odlazećem generalnom sekretaru NATO kojeg će na toj funkciji u oktobru zameniti doskorašnji holandski premijer Mark Rute.

Džo Bajden, NATO
FOTO: AP EVAN VUCCI

AP navodi da je Bajden tom prilikom Stoltenberga, koji je na ovoj poziciji proveo deset godina uz četiri produžavanja mandata, nazvao “kompletnim profesionalcem”.

(Kurir.rs/Reuters/AP/Preveo i priredio: N. V.)

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*