EKSKLUZIVNO Detalji sastanaka u Briselu: Kurti prihvatio ZSO, Vučić pristao na sporazum, ali traži da potpiše posle izbora

Foto: Zorana Jevtić/Kurir.rs

Tokom odvojenih sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu sa predstavnicima Evropske unije, napravljeni su značajni koraci ka formiranju Zajednice srpskih opština. Kako saznaje Nova, predlog Statuta ove zajednice prihvatile su obe strane, ali se trenutno traži odgovarajuća forma kojom će Beograd i Priština biti zadovoljni. Izvori našeg portala ističu da, pored toga što je Aljbin Kurti prihvatio osnivanje ZSO, i Vučić prihvatio nacrt i dinamiku primene sporazuma iz Ohrida, ali je zahtevao da ne bude potpisa pre 17. decembra kad se održavaju izbori u Srbiji.

 

PROČITAJTE JOŠ…

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

“To je krucijalno i za jednu i za drugu stranu. Zato je važno da Srbija podrži Statut ZSO, a Kosovo mora da sprovede taj Statut. Pored toga, Srbija mora da počne s implementacijom postojećih sporazuma i da ne gubi vreme na to, rekla je ona.

Odakle ovakvi zahtevi i očekivanja u trenucima kad je delovalo da su pregovori u ćorsokaku?

Prema rečima izvora Nove, ovakav zahtev šefica Evropske komisije je iznela vodeći se epilogom (odvojenih) sastanaka koje su Vučić i Kurti imali sa predstavnicima EU.

„Kurti je prihvatio osnivanje ZSO i Statut koji je napravljen. Ovaj predlog Statuta je prihvaćen od obe strane i sad se samo traži forma koja će ‘blindirati’ dogovor. Statut pruža potpuni kosovski okvir, tako da ZSO neće imati nikakve izvršne funkcije i sigurnost, izuzev u oblastima obrazovanja, zdravstva i delu koji se tiče transparentnosti u budžetskom finansiranju iz Srbije“, objašnjava naš sagovornik iz diplomatskih krugova.

Kako ističe, očekuje se da će doći i do menjanja naziva.

„Vrlo verovatno se to neće zvati Zajednica srpskih opština, a postoji mogućnost da su okviru te ‘asocijacije’ dodaju i neke druge opštine sa albanskom većinom. Priča o izvršnim funkcijama tog tela, nalik onome što Republika Srpska ima u BiH jednostavno ne stoje i to se definitivno neće dogoditi“, poručuje naš sagovornik.

Kurti ponovo sa nerealnim zahtevima, Vučić zbog izbora odlaže potpis posle 17. decembra

Da uprkos pomacima i dalje postoje problemi u pregovorima pokazuje, prema rečima izvora Nove, i to što je premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa Vučićem i predstavnicima EU tražio formalno, odnosno ceremonijalno potpisivanje sporazuma.

Aleksandar Vučić i Žozep Borelj Foto:European Union

S druge strane, predsednik Srbije naglasio je da eventualni potpis može da usledi tek po okonačnju izbora u Srbiji koji su planirani za 17. decembar.

 

PROČITAJTE JOŠ…

Vlada Kosova: Kurti prihvatio sporazume iz Brisela i Ohrida, Vučić odbio da potpiše

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je se nakon sastanaka u Briselu, da je Beograd potpuno spreman za formiranje ZSO u skladu sa predlozima koji su dati.

„Nije pitanje bilo kakvih potpisa, već je pitanje sprovođenje onoga što je nekada potpisano ili onoga što je u međuvremenu dogovoreno“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara šta je sadržaj dokumenta koji je velika petroka ranije donela u Beograd, Vučić je rekao:

Foto: Antonio Ahel/ATAImages, EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER, N1, Shutterstock

„Taj papir se isključivo odnosi na ZSO. Ja ne mogu da govorim o detaljima, jer nije dogovoreno da se govori o detaljima, kao što vidite, veoma smo se konkretno držali i nigde nije procureo nijedan detalj“.

S druge strane, iz Prištine je saopšteno da je Kurti bio spreman da potpiše Osnovni sporazum za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da je druga strana nije želela da stavi potpis.

„Sada imamo izjavu Kurtija i Vučića da će sprovesti mere iz dokumenata koje smo izradili – Osnovni sporazum, Ohridski sporazum i sada i koncept konkretnog nacrta za uspostavljanja ZSO. To je jasno rečeno i to je ispravan korak“, rekao je Šolc.
Autor: Vojislav Milovančević/Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*