FOTO Asanž stigao u Australiju: Strasni poljupci i zagrljaji osnivača „Vikiliksa“ sa suprugom na aerodromu

WikiLeaks founder Julian Assange embraces his wife Stella as he arrives in Canberra, on his return to Australia after his dramatic release from Belmarsh Prison in London where he has spent five years, largely in solitary confinement, fighting extradition. Picture date: Wednesday June 26, 2024.,Image: 884831184, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Hilary Wardhaugh / PA Images / Profimedia

Avion koji je prevozio Džulijana Asanža u Australiju sleteo je u Kanberu, a njegova porodica, uključujući suprugu Stelu Asanž i njegovog oca Džona Šiptona, bili su na aerodromu da ga dočekaju.

Foto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

Nakon što je zagrlio oca ušao je u bazu Kraljevskih australijskih vazduhoplovnih snaga. Kada je avion počeo da se spušta, Vikiliks je podelio sliku Asanža kako telefonira supruzi iz aviona. Njegova supruga Stela podelila je ranije sliku osnivača Vikiliksa kako izlazi iz suda na X mreži i napisala: „Džulijan izlazi iz saveznog suda na Sajpanu kao slobodan čovek. Ne mogu da prestan da plačem“.

Foto: Hilary Wardhaugh / PA Images / Profimedia

On se pojavio pred sudom jutros na federalnom sudu u Sajpanu, glavnom gradu Severnih Marijanskih ostrva, američkog komonvelta u Pacifiku, čime je uvažena Asanžova želji da izbegne ulazak u kontinentalni deo Sjedinjenih Država.
U obraćanju sudu, Asanž je rekao da veruje da je Zakon o špijunaži na osnovu kojeg je optužen u suprotnosti sa pravima iz Prvog amandmana, ali da prihvata da podsticanje izvora da daju poverljive informacije za objavljivanje može biti nezakonito, prenosi Glas Amerike.Na sud je stigao u tamnom odelu, sa opuštenom kravatom oko kragne, nakon što je doleteo iz Britanije čarter avionom u pratnji članova pravnog tima i australijskih zvaničnika, uključujući i visokog australijskog diplomatu u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je pratio Asanža na letu.

Bio je u zatvoru u Velikoj Britaniji poslednjih pet godina, boreći se protiv izručenja Sjedinjenim Državama na osnovu optužnice prema Zakonu o špijunaži koja je mogla da nosi dugotrajnu zatvorsku kaznu u slučaju osude.

Vikiliks, sajt za otkrivanje tajni koju je Asanž osnovao 2006. godine, pozdravio je najavu dogovora, uz reči zahvalnosti „svima koji su stali uz nas, borili se za nas i ostali potpuno posvećeni borbi za njegovu slobodu“.

Izvor: Tanjug/Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*