Hamas prihvatio predlog SAD za početak pregovora o oslobađanju izraelskih talaca

Palestina Gaza Izrael rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Hamas je prihvatio predlog Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za početak pregovora o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, i to 16 dana nakon prve faze sporazuma usmerenog na okončanje rata u Pojasu Gaze, izjavio je danas Rojtersu anonimni izvor u toj militantnoj islamističkoj grupi.

Prema navodima istog izvora, Hamas će dozvoliti da se to postigne tokom pregovora, u okviru prve šestonedeljne faze.

Palestinski zvaničnik blizak međunarodnom krugu mirovnih medijatora izjavio je da bi moglo doći do okvira sporazuma kojim bi mogao da bude okončan devetomesečni rat Izraela i Hamasa u Gazi.

Novi predlog o primirju podrazumeva da medijatori garantuju privremeni prekid vatre, dostavljanje humanitarne pomoći i povlačenje izraelskih trupa, uz istovremeni nastavak pregovora o implementaciji druge faze sporazuma, naveo je izvor Hamasa.

Napori za uspostavljanje prekida vatre i oslobađanje talaca intenzivirani su poslednjih dana šatl diplomatijom između Vašingtona, Izraela i Katara, koji vodi pregovarački proces iz Dohe, gde je bazirano rukovodstvo Hamasa u egzilu.

Izvori u regionu navode da američka administracija pokušava da postigne sporazum u Gazi pre predsedničkih izbora, zakazanih za novembar.

Izvor: FoNet/Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*