HAOS Dačić besan na Vučića zbog glasanja protiv Rusije!

Foto: Skupština Srbije, Printscreen
Foto: Skupština Srbije, Printscreen

Kao i mnogo puta do sada, vrhovni vođa Aleksandar Vučić preko noći je okrenuo ploču i naložio predstavniku Srbije u Ujedinjenim nacijama da glasa za rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje Rusija zbog agresije na Ukrajinu! Da li se Vučić uplašio zbog pritisaka međunarodne zajednice i svog, ali i putera na glavi svojih najbližih saradnika, ili je u pitanju neka trgovina – za sada je nepoznanica. Tek, okrenuo je leđa Rusiji što je izazvalo bes Ivice Dačića i rukovodstva Socijalističke partije Srbije.

Generalna skupština UN sa 141 glasom ZA i samo 5 protiv, usvojila je rezoluciju kojom se “izražava najdublje žaljenje zbog agresije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.”

Po Vučićevom nalogu, predstavnik Srbije je glasao ZA, a Ivica Dačić, Dušan Bajatović i Socijalistička partija Srbije (SPS) kao glavni eksponenti Moskve u Beogradu, smatrali su da Srbija treba da ostane dosledna u svom stavu, i da glasa PROTIV – zajedno sa Belorusijom, Severnom Korejom, Sirijom, Eritrejom i samom Rusijom. Ili da bar bude uzdržana, odnosno da naš predstavnik ne bude u sali za vreme glasanja.

Odluka o pristupanju SRJ Savezu Rusije i Belorusije iz 1999. godine
Odluka o pristupanju SRJ Savezu Rusije i Belorusije iz 1999. godine

Pre samo dva dana, ubeđen da Vučić neće menjati stav, potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović direktno je podržao Rusiju i izjavio:

– Mi razumemo da je specijalna operacija Rusije u Ukrajini ne samo borba za bezbednost Rusije, koja s pravom zahteva garancije bezbednosti, nego kako je rekao predsednik Putin, i borba za denacifikaciju.

Dok je to govorio Bajatović očigledno nije ni sanjao da će Vučić da “poklekne”.

Kakav je stav Socijalističke partije Srbije prema Rusiji i Belorusiji najbolje svedoči odavno zaboravljena Odluka Savezne Skupštine SR Jugoslavije od 12. aprila 1999. godine kada je odlučeno da pristupimo Savezu Rusije i Belorusije i da prihvatimo sve obaveze koje proističu iz takve odluke. Za tu “istorijsku odluku” koja nikada nije zaživela jer su odbili da je ratifikuju i ruska Duma i Skupština Belorusije, tada su glasali i poslanici Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića.

Kako će se ovaj preokret u stavu Aleksandra Vučića prema Rusiji odraziti na odnos sa besnim Dačićem, Bajatovićem i socijalistima – videćemo narednih dana i nedelja, a biće zanimljivo videti i da li će veliki rusofil Vojislav Šešelj odustati od podrške svom političkom sinu na predsedničkim izborima.

Izvor: Dnevno.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*