Haos na istoku, Kinezu upali u zamku: Stradalo 55 mornara, nuklearna podmornica doživela katastrofalan peh

Image: 624611769, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sergey Yakovlev / Alamy / Alamy / Profimedia

Strahuje se da je poginulo 55 kineskih mornara nakon što je njihova nuklearna podmornica navodno uhvaćena u zamku koja je trebala da zarobi britanska i američka podvodna plovila u Žutom moru.

Smatra se da je poginuo kapetan i još 21 oficir.

Foto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Kina je službeno demantovala da se taj incident uopšte dogodio, a čini se da Peking nije zatražio međunarodnu pomoć za svoju oštećenu podmornicu.

„Obaveštajne službe saopštile su da se 21. avgusta dogodila nesreća na brodu tokom izvođenja misije u Žutom moru, navedeno je u saopštenju Velike Britanije u kojem se dodaje da se incident dogodio u 8.12 časova po lokalnom vremenu i da je poginulo 55 članova posade. Smatra se da je smrt uzrokovana hipoksijom zbog kvara sisrema na podmornici. Podmornica je udarila u lanac i prepreku koju kineska mornarica koristi za zarobljivanje američkih i savezničkih podmornica. To je rezultiralo kvarovima sistema, pa je bilo potrebno šest sati da se popravi i brod izvuče na površinu. Sistem kiseonika na brodu je otrovao posadu nakon tog katastrofalnog kvara, navedeno je u britanskom saopštenju, dok za sada nema druge nezavisne potvrde o navodnom gubitku kineske podmornice“, navedeno je.

 

Pročitajte još…

„Vrlo je verovatno da se to dogodilo, a sumnjam da bi Kinezi tražili međunarodnu podršku iz očiglednih razloga. Ako su bili zarobljeni u mrežnom sistemu i ako su baterije podmornice bile prazne, tada su mogli da otkažu pročišćivači vazduha i sistemu za obradu vazduha. Tako bi se sistem vratio na sekundarne sisteme i verovatno nije uspeo da održi vazduh, što je dovelo do gušenja ili trovanja“, rekao je britanski stručnjak za podmornice koji nije otkrio identitet.

Izvor: Jutarnji list/Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*