I naučno dokazano: Odmor produžava život

Fotografija: www.pexels.com

Odlazak na godišnji odmor mogao bi produžiti život, zaključak je 40-godišnjeg istraživanja koje je objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition, Health & Aging.

“Nemojte misliti da će bilo kakav oblik zdravog životnog stila moći kompenzovati prenaporan rad i nekorišćenje godišnjeg odmora. Odmor je dobar način da se rešite stresa”, rekao je profesor Timo Strandberg sa Univerziteta u Helsinkiju.

Istraživanje je okupilo 1.222 muškarca. Svaki učesnik je imao barem jedan rizičan faktor od kardiovaskularne bolesti usled pušenja, visokog krvnog pritiskaa, holesterola, triglicerida, šećera ili gojaznosti.

Ispitanici su podeljeni u dve grupe: kontrolnu i intervencijsku. Članovi intervencijske grupe su prolazili kroz savetovanje o zdravoj ishrani, vežbi i prestanku pušenja. Ako to nije delovalo, konzumirali su i lekove koji su im pomogli sa sniženjem pritiska.

Do kraja istraživanja, nakon pet godina, rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti je smanjen za 46 posto u intervencijskoj grupi. Međutim, 15-godišnje praćenje je pokazalo da je u toj grupi zabeležen veći broj smrtnih slučajeva nego u kontrolnoj.

Kraći odmori povezuju se s većom smrtnosti učesnika intervencijske grupe. Naime, u njoj su ispitanici koristili tri ili manje nedelja godišnjeg odmora, dok su članovi druge grupe imali više od tri sedmice.

“Šteta uzrokovana intenzivnim životnim stilom veća je kod onih koji kraće koriste godišnji odmor. U našem istraživanju muškarci koji su koristili manje godišnjeg odmora su više radili i manje spavali”, dodao je profesor Strandberg i napomenuo da sedamdesetih godina prošlog veka upravljanje stresom nije bilo deo preventivne medicine, ali se danas preporučuje.

“Naš rezultat pokazuje da je smanjenje stresa bitan deo programa usmerenih na prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Saveti o načinu života trebalo bi da se pametno kombinuju s modernom terapijom lekovima”, zaključuje profesor Strandberg.

Izvor: www.bizlife.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*