Josip Broz Zemunac

Nadgrobni spomenik u Zemunu, na katoličkom groblju, decenijama unazad obavija veo misterije. Đacima su se davnih dana, za vreme SFRJ-a, pri njegovom pomenu lupale ćuške, a kasnije su se o njemu prepredale razne glasine. Razlog tome je čovek koji počiva ispod njega – Josip Broz.

Nije u pitanju nikakva šala. Na nadgrobnoj ploči je zaista ispisano ime Josipa Broza, izvesnog Zemunca koji je živeo od 1877. do 1941. godine. I dok neki kuju „teorije zavere“ navodeći da je upravo njegovo ime pripisano bivšem predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, drugi pak o ovom fenomenu pričaju po čaršijskim ćoškovima i kafanama.

Ipak, sasvim je sigurno da ovaj čovek nije vladao Jugoslavijom po završetku Drugog svetskog rata.

– Zalud sam u raznim situacijama govorio da nadgrobni spomenik nema nikakve veze sa Titom. Mnogi su se i čudili da ja, koji sam zakleti antikomunista, toliko branim Tita. A ja nisam branio Tita, već istinu. Ipak, misterije nikakve nema, barem što se Josipa Broza, pokopanog u Zemunu, tiče – svojevremeno je pričao zemunski hroničar Branko Najhold.

Kako je objašnjavao, zemunski Josip Broz je kao i Tito rođen u Zagorju, jedino u drugom selu od bivšeg predsednika – Brezju. Tvrdio je da njih dvojica nisu bili ni u kakvoj rodbinskoj vezi, te da je prezime Broz a ime Josip, prilično karakteristično za te krajeve.

Zemunski Josip Broz se nikada nije bavio politikom. Radio je dugo i Nemačkoj u Bremenu kao prevodilac u hrvatskom iseljeničkom društvu da bi posle Prvog svetskog rata došao u Ogulin a kasnije u Zemun u kome je i umro – objašnjavao je Najhold.

Ipak ni on nije bio siguran da li je Tito preuzeo ime svog zemljaka.

– Da li je Tito zamenjen dvojnikom je pitanje u koje neću da ulazim. I ako jeste i ako nije, to sa Zemunom nikakve veze nema. Ja se ipak prvenstveno bavim lokalnom istorijom – govorio je Najhold.

Pored Josipa Broza, na ploči su ispisana i imena Rudolf i Jelena, njegovi sin i snaja koji takođe počivaju na ovom mestu.

Izvor: Zemunske vesti /Blic

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*