Kad je u Srbiji estrada postala kultura

A model presents a creation by Vetements for the Women Ready-to-wear Fall-Winter 2024/2025 collection as part of the Paris Fashion Week, in Paris on March 1, 2024.,Image: 852650696, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Koncerti zvezda estrade Jelene Karleuše i Dragane Mirković obavezni su deo ovogodišnjih kulturnih manifestacija u Srbiji. Ne zna se .zašto lokalne vlasti smatraju da baš takav program odlikuje njihovu sredinu, niti koliko to košta

Poslednjih godina, obavezni deo letnjih manifestacija u Srbiji su zvezde folk muzike, a  posebno festivala koji su osnovani s namerom da šire kulturu.

U Inđiji na primer,  svakog leta poslednje 24 godine održava se letnji festival kulturnog stvaralaštva „Scena fest“, koji za ovu opštinu ima rang najznačajnije manifestacije. Pa ipak, u predlozima, nacrtima ni u odlukama o budžetu lokalne samouprave nije jasno naznačen. Novac koji Inđija izdvaja za ovu manifestaciju drži se u strogoj tajnosti.

Osnovan je kao desetodnevna manifestacija u organizaciji Kulturnog centra, na kojoj su na raznim lokacijama grada održavane pozorišne predstave, filmske projekcije, izložbe i koncerti renomiranih sastava rok scene. I, bio je vrlo cenjen.

Inđija

A onda je 2021. godine promenjen koncept.

Velikane glumišta poput Radeta Šerbedžije, Raleta Milenkovića, Gorice Popović, Milenka Zablaćanskog, Gorana Sultanovića, predstava Zvezdara teatra, Narodnog pozorišta i sličnih, zamenili su folk pevači, filmske projekcije i izložbe su ukinute, a zvezde rok scene Darka Rundeka, Ortodoks Keltsa, Del Arno Benda, Partibrejkersa, Vlatka Stefanovskog, Vasila Hadžimanova, Bisere Veletanić, Zemlje Gruva, Marčela i drugih, zamenili su miljenici vladajuće strukture.

Aduti ovogodišnjeg izdanja (3 – 8. jul) su Jelena Karleuša i Dragana Mirković, a ostalim delom  programa dominiraju koncerti pravoslavne i etno muzike.

Prema pisanju portala IN Medija, nije moguće saznati ni ko je organizator, ni koliko sve to košta. Kako su nezvanično saznali iz te ustanove, za potrebe organizacije angažovana je agencija koja je radila i „Sumer sound festival“ u Inđiji pre 6 godina.

Ovaj portal navodi da je prošlogodišnji „Scena fest“ koštao građane 18 miliona dinara. Ove godine od Kulturnog centra nisu dobili odgovor o organizatoru i ceni festivala, pa su pokušali da ga dobiju preko odborniku GG „GrađanIN“ Strahinje Jovanovića kako bi ga postavio u lokalnom parlamentu.

Odgovoreno mu je da ustanova Kulturni centar “nije imala uvid na šta je tačno utrošen novac i koliko su koštali izvođači”.

I projekciji budžeta opštine Inđija namenjenog za opštinske manifestacije navodi se 29,4 miliona dinara ili 251 000 evra. Pojedinačni troškovi za opštinske manifestacije nisu navedeni, te se ne zna koliko novca će ove godine građani dati za nastupe dve poznate folk pevačice.

Subotica

U Vojvodini su koncerti folk zvezda poslednjih godina postali obavezni deo manifestacija raznih vrsta.

Tako će, na primer, Jelena Karleuša pevati u Subotici na proslavi Dana grada 1. septembra. Koalicija „Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković“ se protivi tome, traži podatke o ceni koncerta, i podseća da su Subotičani saznali za njen nastup putem njenog Instagram profila, a ne od čelnika grada, što je po njima dokaz da se u Subotici dogovori ostvaruju iza zatvorenih vrata.

„Na koji način i prema kojim kriterijumima biraju izvođače za koncerte povodom Dana grada, da li u tim poslovima preovladavaju lični, a ne javni interesi, zbog čega veruju da je odgovarajuća proslava Dana grada ona na kojoj nastupa pevačica poznata po svojim odličnim vezama sa vladajućom strankom, a manjkom verbalne kulture i sluha“, pitaju predstavnici koalicije.

I Gradski odbor Pokreta za preokret (PZP) kritikovao je nastup Jelene Karleuše povodom Dana Subotice. Kažu da je „činjenica da do sada nije raspisana javna nabavka za organizaciju ovog događaja, što je zakonska obaveza Gradske uprave Subotice ukoliko se koncert finansira iz gradskog budžeta, ukazuje na ozbiljne nepravilnosti i potencijalno nezakonito postupanje“, ocenjuju u PZP-u.

Podsećaju da je Subotica grad kulture, secesije, umetnosti, istorije i slobode koji Dan grada treba da obeležava sa dostojanstvom i poštovanjem prema istorijskim vrednostima i tradiciji.

„Umesto da na Trgu Slobode, jednom od najznačajnijih simbola našeg grada gledamo i slušamo kulturu i umetnost, suočeni smo sa najavom događaja koji promoviše kič i pijanstvo. Ovo je uvreda za sve građane Subotice koji ponosno čuvaju kulturno i istorijsko nasleđe našeg grada“, poručili su iz ove stranke.

Temerin

Opština Temerin obeležila bi 1. juli, svoj Dan, koncertom Dragane Mirković, ali je nevreme sprečilo ovakvu proslavu. Da li je ugovorom između opštine i pevačice  predviđena ova okolnost, i kako će ona uticati na honorar, naravno da se ne zna.

Kuršumlija

U Kuršumliji, za tri koncerta koji će biti organizovani tokom “Kulturnog leta 2024”, opštinska Turistička organizacija koja je organizator manifestacije, platiće 6.453.062 dinara ili oko 55.000 evra. Portal „Južne vesti“ napominju da ovom iznosu treba dodati i troškove kulturno-tehničke realizacije, oko 8.500 evra.

Najskuplje je plaćen koncert Svetlane Ražnatović – oko 40.000 evra, nastup “Tropiko benda” koštaće  oko 11.500 evra, dok će grupa “Wonder Strings” nastup naplatiti oko 3.700 evra.

Turistička organizacija Kuršumlije kažu da su izvođače birali na osnovu sprovedene ankete,, kao i da je strateški cilj Opštine Kuršumlija da „u što kraćem vremenskom periodu postane prepoznatljiva i jedna od najposećenijih turističkih destincija na nacionalnom i regionalnom nivou“.

Južne vesti su 2022. godine pisale da je Dragana Mirković sa bendom u centru Kuršumlije pevala za 1,98 miliona dinara, dok je 9 dana kasnije nastupila na manifestaciji “Dani šljive” u Blacu, kada je građane uveseljavala za 1,53 miliona dinara.

Iste godine, na “Kulturnom letu” u Kuršumliji nastupio je i Toni Cetinski i taj koncert je plaćen kao i koncert Dragane Mirković, 1,98 miliona dinara.

I prošle godine u Kuršumliji se nije štedelo na poznate pevače narodne i zabavne muzike pa je za „Kulturno leto 2023“ najviše para dato za koncert Ace Pejovića 2.999.000 dinara, Riblja čorba je nastupila za 1.138.400, etno grupa „Vrelo“ za 439.400 dinara, dok za grupu “Penthaus band” ne postoji podatak.

I, da ne nabrajamo više.

Izvor: IN Media, Južne vesti, Vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*