Kako da pravilno izaberete dečije igračke prema uzrastu mališana

Fotografija: www.zelenaucionica.com

Nije važno da li su skupe ili šarene, važno je da igračke podstiču detetova čula, njegovu maštu i komunikaciju.

Kupovina igračaka za decu je ozbiljna stvar. Previše jednostavna igračka će brzo da dosadi detetu. A ako je previše napredna za njegov nivo, razdražiće ga. Zato igračke biramo u skladu sa uzrastom, veštinama i interesovanjima deteta.

Dajemo vam kratak opis šta prosečno dete može i šta ga zanima u određenom dobu, kao i predloge koje su igračke tada najbolje za njega:

0-3 meseca

Prva tri meseca od rođenja, bebe ne uočavaju boje pojedinačno, već samo njihov kontrast. Zato birajte igračke jarkih boja ili one koje su crno-bele. Igračku treba staviti u ravni sa bebinim stomakom kako bi je bolje videla.

Najbolji izbor za ovo rano doba su zvečka ili manja mekana punjena lopta koja može da se pere.

Fotografija: www.zelenaucionica.com
4-12 meseci

Beba sada osim vidom ispituje svoje okruženje i drugim čulima kao što su dodir i sluh. Da bismo stimulisali sva ova čula, biramo šarene igračke koje ona može lako da drži u ručici. Poželjno je da emituju zvuk ili da su različitih tekstura, jer beba sada često stavlja stvari u usta. Takođe, bebe vole i meke igračke za decu kao što su, na primer, mede, zeke, itd.

Neke od najprikladnijih igračaka u ovom dobu su muzičke vrteške za krevetac, zvečke, glodalice, šuškalice, gimnastika za bebe, pametne interaktivne table i male punjene lopte.

Fotografija: www.zelenaucionica.com
1-2 godine

Beba je u ovom periodu fascinirana zakonom uzroka i posledice. Uživaće u igrački koja od nje zahteva da koristi tek naučene motoričke veštine. Takođe, svaka igračka koja podstiče interakciju je dobrodošla.

Zato će se rado igrati sa lopticom koja se udara čekićem i drugim igračkama čiji deo može da iskoči. Voleće i muzičke igračke kao što je klavijatura sa pesmicama ili bubanj. Isto tako će se zabavljati sa guralicama i igračkama koje se vuku i pri tome ispuštaju zvuk ili im se pomeraju delovi.

Nizaće prstenove za slaganje i posude koje staju jedna u drugu. Ubacivaće različite oblike u sorter. Sastavljaće slagalice od 4-5 delova i igraće se gumenim patkicama u vodi.

Fotografija: www.zelenaucionica.com
2-3 godine

Fina motorika je ovom periodu već solidno razvijena. Dete počinje da imitira ljude iz svoje okoline i bira dečije igračke koje podražavaju oponašanje drugih.

Prave igračke za decu uzrasta 2-3 godine su one koje ispuštaju zvuke iz stvarnog života kao što su telefon koji zvoni ili lutka koja govori. Sve se više razvija „kobajagi” igra, pa su dobar izbor i šoljice za čaj, kuhinjica ili kolica za lutku koju devojčice sada često hrane. Dečaci vole da voze auto koji trubi ili kamion s peskom.

Deca u ovom periodu uče da voze tricikl. I dalje se dosta zanimaju za muzičke instrumente sa melodijom i svetlom. Takođe, slažu slagalice i vole igračke koje treba da se sklope.

Fotografija: www.zelenaucionica.com
4-5 godina

U ovom dobu dete kognitivno veoma napreduje. Željno znanja, lepo će primiti interaktivne igračke koje ga uče osnovnim pojmovima matematike i jezičkih sposobnosti. Deca, takođe, maštaju da su neko drugi – policajac, doktor, kasirka, apotekarka, itd.

Idealne dečije igračke za ovaj period učenja su mali kompjuteri i glasovne table, zatim set za crtanje i set za rukotvorine. U stanju su da prate jednostavne društvene igre kao što je “Čoveče, ne ljuti se”. Vole da slažu slagalice i lego kockice.

Zanimaju ih akcione figure i barbike, kao i zvučne igračke. Uživaju u prerušavanju, pa su i kostimi za maskenbal dobar izbor za poklon. Takođe dečaci često biraju različita prevozna sredstva i prateći aerodrom, parking ili železničku stanicu. Lopta i bicikl sa pomoćnim točkićima su među omiljenim predmetima za igru.

Fotografija: www.zelenaucionica.com
6-7 godina

Dete sada uči od vaspitača i učitelja, uz to razvijajući vlastita interesovanja. U ovom uzrastu prijatelji postaju veoma važni, pa dete traži igračku koju imaju druga deca. Voli da uz pomoć odraslih izvodi naučne eksperimente. Takođe, niže ogrlice i igra se sa lutkama poput barbika.

Deca u ovom periodu vole da igraju kompjuterske igrice, ali i da provode vreme napolju sa drugarima baveći se nekim sportom. Sve više ih zanimaju društvene igre, karte i šah.

I dalje su popularne muzičke igračke, jer je sviranje pravih instrumenata za većinu dece teško. Adekvatne igračke za decu ovog uzrasta su automobili na daljinski, lego kocke, magneti, teleskopi, setovi za eksperimente i rukotvorine.

Fotografija: www.zelenaucionica.com
8+ godina

Deca u ovom dobu i dalje vole da borave napolju i bave se sportom. Stoga je dobro rešenje uzeti detetu loptu, bicikl, trotinet, rolere ili skejt. Osmogodišnjaci imaju veoma razvijen takmičarski duh. Porede svoje rezultate u sportu ili kompjuterskim igricama sa svojim drugarima, što ih podstiče da i dalje razvijaju svoje veštine.

U ovom periodu deca stiču interesovanja koja imaju i odrasli, te počinju da sakupljaju figurice ili neke druge predmete u kolekcije. U stanju su da provedu više dana nastavljajući istu aktivnost. Devojčice se i dalje bave rukotvorinama ili pišu dnevnik.

Odličan izbor za dečije igračke za osmogodišnjake su monopol, set za modeliranje, kompjuterske igrice, naučni setovi, oprema za sportove napolju, kao i složeniji setovi za građenje.

Fotografija: www.zelenaucionica.com

Imajte na umu da je ova lista data prema sposobnostima i interesovanjima prosečnog deteta; ipak, svako dete se razvija po sopstvenom individualnom tempu. Dok god su igračke za decu sigurne za korišćenje, sa njima može da se igra i malo starije ili malo mlađe dete od proseka.

Ako mudro izaberete baš one koje odgovaraju detetovim trenutnim veštinama i kapacitetima, dobićete zadovoljnog mališana koji će biti u stanju da se igra duže vreme – da sa njima uči, istražuje i da u tome uživa.

Izvor: www.zelenaucionica.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*