Kako da se izborite sa konfliktom ako ste preosetljivi

Fotografija: www.cdm.me

Niko ne voli konflikte, a brojni ih gledaju kao daleko problematičnije stvari od drugih.

Sudeći po studiji koja je skoro objavljena, 20 procenata populacije smatra se visoko osetljivom, odnosno biološki podešenom da budu daleko više osetljiviji i pogođeni svetom oko sebe. Nažalost, koliko god da ne volimo konflikte, oni su deo našeg svakodnevnog života. Nudimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da se izborite sa istim.

Nemojte ga odlagati

Znate svi za situaciju kada nešto ne želite da uradite, pa to odlažete sve do zadnjeg momenta, kada vam još teže pada? Pa, izbegavanje neophodnog konflikta je isto tako. Ako na primer, vaš cimer konstantno ostavlja prljavo posuđe u sudoperi i to vas izluđuje, nemojte čekati da gomila dotakne plafon pre nego što odreagujete. Što duže odlažete, teže će vam pasti.

Ako se možete pripremiti, pripremite se

Ovo nije primenljivo za iznenadne i neočekivane konflikte, već za one situacije u kojima znate da morate imati neprijatan razgovor. Vizualizujte ga unapred. Ako, na primer, osećate previše nervoze kada želite da saopštite svom šefu da ste preopterećeni zadacima koje vam daje, zamislite kako mu ili joj kucate na vrata, objašnjavate konkretne razloge i osmislite mirno i pozitivno rešenje.

Pozitivna vizuelizacija je efektivna

Efektivna je skoro i sama aktivnost o kojoj se radi, a to važi i za društvene interakcije. U jednom momentu, veoma je lako olako odreagovati. Ipak, ako uspete da mapirate šta želite da kažete i dobijete, verovatno ćete u tome i uspeti.

Opustite se posle

Teški razgovori mogu vam oduzeti dosta energije, ali su zaista užasni po ljude visoke osetljivosti. Nakon neke konfliktne situacije, posvetite se sebi. Pružite sebi malo više pažnje – kupite sebi omiljenu kafu, odremajte, idite na manikir ili meditirajte – šta god da vam odgovara.

Izvor: www.cdm.me

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*