Kako pronaći jeftin i udoban let?

Fotografija: Pixabay.com

Ukoliko često putujete avionom, što iz poslovnih razloga, što iz hedonističkih, sigurno vam je bitno da taj let bude kvalitetan i ekonomičan. Posebno ako su ta putovanja do udaljenijih destinacija, pa let traje duže, bitno je i da bude udoban.

Portal Skytrax objavio je rezultate ankete iz 2015. godine o najboljim avio-kompanijama na svetu. U anketi je učestvovalo preko 20 miliona turista iz 100 različitih zemalja sveta, a što se tiče evropskih kompanija, rezultati su sledeći:

  1.  Lufthansa
  2.  Swiss International Air Lines  
  3.  Austrian Airlines
  4.  Turkish Airlines
  5.  KLM Royal Dutch Airlines
  6.  Aeroflot
  7.  Air France
  8.  Finnair
  9.  Virgin Atlantic
  10.  British Airways

Na globalnom nivou, na prvom mestu našao se Qatar Airways u čijoj floti od 158 aviona, nijedan nije stariji od četiri godine.

Međutim, što se isplativosti leta tiče, to ne zavisi toliko od ranga kompanije, ali postoje trikovi kojima se svako može poslužiti da prođe što jeftinije.

Ukoliko pretražujete informacije o kartama preko Interneta, obavezno to radite preko ‚‚Incognito“ ili ‚‚Private“ moda. Na ovaj način će se prikazati najniže cene, jer što se više pretražuje preko klasičnog pretraživača, ‚‚kolačići“ će pamtiti tu informaciju i cene će sve više rasti.

Pošto svi sajtovi na kojima se prodaju karte dobijaju procenat od avio-kompanija, trebalo bi da obratite pažnju na sajtove koji uzimaju najmanji procenat. To su sledećiWizzAir, RyanAir, Skyscanner i Momondo. Ima i onih koji možde ne nude tako niske cene, ali nude neke druge pogodnosti. AirFare i Watchdog nisu tako povoljni, ali s vremena na vreme imaju u ponudi ‚‚error fares“, što su nestandardno niske cene nastale kao rezultat tehničke ili ljudske greške i kompanije su dužne da svakako prodaju te karte. Pretraživač JetRadar-a može uključiti i low-cost cene.

Ukoliko se odlučite za low-cost letove, proći ćete dosta povoljnije, ali s druge strane, izgubićete na udobnosti. U ovim avionima ima manje prostora za noge i nema besplatne hrane i pića. Kada je komfor u pitanju, izbegavajte poslednji red, jer se nalazi blizu toaleta. Osim neprijatnih mirisa koje se mogu osetiti, ni sedišta ne mogu da se spuste. Takođe, treba izbegavati i red pored izlaza kao i pregradni red, zbog stočića koji će vam verovatno biti potreban, ali se nalazi na naslonu sedišta pored vašeg.

Što se ostalih aspekata putovanja tiče, za svetske putnike biće od koristi i sledeći podaci dobijeni u gorepomenutoj anketi:

Najbolja low-cost avio kompanijaAirAsia, Malezija

Najbolja usluga aerodromaANA, Japan

Najbolja zabava tokom letaEmirates

Najčistije kabineEVA Air, Tajvan

Najbolja avio alijansaOneworld

Najbolje osoblje: ANA, Japan

Najbolja poboljšana avio kompanijaAir France

Najbolja ekonomska klasa: Asiana Airlines, Južna Koreja

Najbolja biznis klasaSingapore Airlines

Najbolja transpacifička avio kompanijaCathay Pacifik

Najbolja transatlantska avio kompanija: Lufthansa

Naravno, i pored svih korisnih informacija i saveta koje možete da prikupite o letenju, uvek mogu da iskrsnu nepredviđena kašnjenja, neprijatne situacije sa neugodnim osobljem ili nestalim prtljagom. Zato pred svaki put pored kofera i dokumenata treba proveriti i da li ste se dobro naoružali strpljenjem.

Izvor: iSerbia.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*