Kako se najlakše izboriti sa ekstremnim vrućinama

Fotografija:Pixabay.com

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein jer i jedno i drugo deluju kao diuretik – podstiču izbacivanje tečnosti!Ako niste u prilici da se ispružite na nekoj plaži ili kraj bazena, odnosno nemate klima uređaj, već ste “osuđeni” na visoke temperature, poslušajte ove savete.

Ujutro, kada sunce počne da izlazi, zatvorite sve prozore i vrata, spustite roletne i navucite deblje zavese. Na taj ćete način ćete duže zadržati noćnu svežinu unutar kuće.

Koristite ventilatore

Dobro će doći bilo koja vrsta ventilatora – podni, stolni, stropni. Ako ste u prilici, nabavite nekoliko ovih uređaja. U večernjim satima svakako sve u kući otvorite i napravite promaju. Upalite ventilatore koji će dodatno podstaći ulazak svežijeg vazduha.

Povedite računa o kućnim ljubimcima

Imajte na umu da i životinje pate kada je ekstremno vruće. Ako imate psa, mačku ili zeca, rashladite ih hladnim kupkama ili tuširanjem. To će im pomoći da snize temperaturu tela.

Rashlađujte se vodom

Napunite lavor vodom i pokvasite stopala. Uz to, koristite mokre peškire ili marame – stavljajte ih preko ramena ili na glavu – do je dobar način da se rashladite. Nekoliko puta dnevno istuširajte se hladnijom vodom.

Dobra ideja je i napuniti vodom prskalice, pa se povremeno osvežite “štrckajući” po licu i delovima tela.

Isključite dodatne izvore toplote

Klasične sijalice isijavaju toplotu, pa ih ne palite ako baš ne morate. Isto se odnosi i na upotrebu računara i ostalih električnih uređaja. Takođe, jedite svežu, laganu hranu koja ne zahteva kuvanje ili pečenje.

Pijte dovoljno vode

Važno je održavati pravilnu hidratiaciju tela jer se tečnost pojačano gubi iz tela tokom velikih vrućina. Ukoliko se jako znojite, svakako uzimajte hranu ili pića koja će vam osigurati dovoljno elektrolita, na primer limunadu s malo soli.

Izbegavajte alkohol i kofein

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein, jer i jedno i drugo deluju kao diuretik.

Stavite led pred ventilator

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda, ili plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Rashladiće vam vazduh u kući.

Vodite računa o tome šta jedete

Izbegavajte obilne obroke bogate ugljenim hidratima. jer mogu da povećaju metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplotu tela.

 

Izvor: DDL.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*