Ko su Somelijeri?

Fotografija: Pixabay.com

Sigurno ste na raznim event-ima viđali stručnjaka koji isprobavа raznorazna vina. Kakva slika vam je ostala u glavi nakon toga? Da preteruje s gestikulacijom i mimikom, ili da je, možda, natčovek? Verujte, sve to što ste videli, nekako ide uz njegovu titulu prefesionalnog poznavaoca vina, ili kratko i jasno – somelijera.  U svetu su somelijeri odavno našli svoje mesto u ugostiteljstvu, dok su u Srbiji relativno nova kategorija zanimanja koja se kod nas pojavila sa ekspanzijom vinogradarstva i vinarstva. Profesija somelijera je veoma perspektivna. Kod nas, gde vinska revolucija tek uzima maha, a restorani postaju deo naše svakodnevnice, potreba za stručnim vodičima kroz neodoljivi svet sačinjen od spleta nezaboravnih aroma i ukusa, je više nego potreban.

Somelijer (sommelier) je francuska reč. Zbog svog teškog prevođenja najčešće je upotrebljavaju u francuskom izvornom obliku. Njeno prvobitno značenje je bilo podrumar u manastiru, kaluđer koji je brinuo o vinu. Danas se za somelijera kaže da je i vinolog, restorater, vrsni poznavalac vina itd.

Somelijer je vinski profesionalac zadužen za direktan kontakt sa posetiocima u ugostiteljskom objektu, koji ima zadatak da se stara o ukusu posetilaca. On predlaže vrstu vina i pomaže u njegovom odabiru, kako bi gost bio zadovoljan. Danas je ovo sve traženije i popularnije zanimanje. Povećana potreba za ovim zanimanjem javila se sa sve većim brojem ekskluzivnih i specijalizovanih ugostiteljskih objekata. Pored već spomenutog, posao somelijera zahteva poznavanje osnova vinogradarstva i vinarstva, prepoznavanje kvaliteta vina, poznavanje svetskih vinskih regiona, način konzumiranja i serviranja vina, slaganje vina i hrane, čitanje etikete, kreiranje vinske karte. Vinski profesionalac je zadužen za širenje vinske kulture i konzumaciju kvalitetnog vina. Njegov posao u ugostiteljskom objektu, može da posluži za edukaciju osoblja i da pruži savete o nabavci i skladištenju različitih vinskih vrsta kao i za njihovu rotaciju u podrumu.

Lepeza vina je širokog spektra, kao i njegova specifičnost, zato ovo zanimanje iziskuje dobro poznavanje, stalno učenje i napredovanje.

Somelijer ima veliku odgovornost u specifičnim i skupim restoranima širom sveta, stoga se njegova umetnost i znanje cene.

Pored ugostiteljskih objekata somelijeri imaju ulogu i u velikim distributivnim sistemima, specijalizovanim prodavnicama, galerijam vina…

Nakon svega, dolazimo do zaključka da biti somelijer nije nimalo lako i da treba itekako raditi na sebi da bi, nakon svega, mogli ponosno da prošetaju s čašom vina u ruci, uz propratnu mimiku i gestikulaciju.

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*