Krenuo je sunovrat na srpskom tržištu nekretnina: Ko treba da požuri, a kome je pametnije da sačeka sa kupovinom stana

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Tržište nekretnina u Srbiji zabeležilo je pad od 13 odsto u drugom kvartalu, a očekuje se nastavak takvog trenda. Kamate na stambene kredite rastu, a cene kvadrata su za naš budžet i novčanik preskupe. Ove godine izdato je znatno manje dozvola za izgradnju i to će na ponudu i cene uticati za godinu, dve, tvrde stručnjaci za nekretnine. Zato smo se i raspitali da li je sada pravi momenat za kupovinu nekretnine ili treba sačekati. To u mnogome zavisi od toga da li stan kupujete za keš ili na kredit.

Agent za nekretnine u agenciji “City expert” Nikola Čobić kaže za Nova.rs da na tržištu nekretnina trenutno „vlada stagnacija“, koju su agenti očekivali već duže vreme.

„Stagniraju i tražnja i cene trenutno“, kaže Čobić i ocenjuje da je sada dobro vreme za keš kupce da ulažu u nekretnine. Porast cena kvadrata u narednom periodu Čobić ne očekuje, a ističe i da je ponuda nekretnina trenutno solidna.

Foto:privatna arhiva

„Situacija na tržištu je definitivno povoljna, za keš kupce. Očekujem i da narednih nedelja, kako se ljudi vraćaju polako sa letovanja, ponuda i tražnja budu sve bolje“, navodi Čobić.

Čobić čak dodaje da „nije nemoguće“ da u narednom periodu padne cena starogradnje, a da rasta – uopšte neće biti uskoro.

„Pitanje o kretanju cena u narednom periodu je ‘pitanje od milion dolara’ ali ne očekujem rast cena. Ne znam gde bi više rasle“, priča sagovornik Nove.

 

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, kada je reč o kupcima koji bi na kredit uzimali nekretninu – sagovornici Nove nisu sigurni da je kupovina nekretnine sada dobra opcija.

Foto: Yevgeniy Sambulov / Panthermedia / Profimedia

„U slučaju kreditnih kupaca, nisam siguran da li bih savetovao kupovinu sada, jer to je sad neizvesno oko kamata. Oni možda bolje da sačekaju . Ali za keš kupce nema sumnje da je sada dobro vreme“, priča Jovanović.

Čobić je saglasan da za kreditne kupce ne važe trenutno isti uslovi.

„Ponuda je trenutno dobra i keš kupcima je savet da ne čekaju, ali za kreditne kupce je drugačija situacija zbog rasta kamata“, priča Čobić.

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*