MALA ŠKOLA ELEKTRONSKOG POSLOVANJA: Biznis i marketing u doba intereneta

Izvor:Pexels.com

KAKO SPOJITI BIZNIS I MARKETING KADA STE MALO PREDUZEĆE, FRILENSER ILI STARTAP KOJI TEK POČINJE I NEMATE RAZVIJENU STRUKTURU A NI FINANSIJE DA ANGAŽUJETE TREĆE LICE?

Da li je digitalni marketing samo jedan deo marketinga, da li se i kako time možemo sami baviti, šta je osnovno bez čega ne treba upuštati počinjati i gde i kako možemo više naučiti o ovoj tematici? O svemu ovome razgovarala sam sa Draganom Ćosićem u još jednom izdanju emisije Polarotor. Jer, kako živimo u vremenu informacionih tehnologija, neminovno je da, čime god se bavili, koristimo i iskoristimo njihov potencijal.

ŠTA JE DIGITALNI MARKETING I KAKO NAM MOŽE POMOĆI U SVAKODNEVNOM RADU?

Pre svega, u pitanju je stari dobri marketing koji se, zahvaljujući internetu, danas obavlja uz pomoć digitalnih alata. Komunikacija u vezi vašeg posla, usluge, brenda, njihova promocija i prodaja – sve se to dana obavlja uz pomoć interneta. Mi smo samo usvojili termin „digitalni“ dok je istina da je u pitanju marketing koji se prilagodio današnjim uslovima i razvojem tehnologije.

ŠTA DIGITALNI MARKETING U PRAKSI OBUHVATA?

U praksi, marketing na internetu podrazumeva da imate online strategiju za komunikaciju sa ciljnom grupom putem vašeg sajta, emaila, društvenih mreža, mobilnih aplikacija i slično. Od toga da imate sajt na kojem predstavljate svoju firmu, proizvod, uslugu a koji je urađen po preporukama i smernicama Googlea do toga da ste na onim društvenim mrežama gde se nalazi vaša ciljna grupa i da se sa njima povezujete na način na koji oni žele. Da radite promocije putem društvenih mreža i/ili email marketinga kroz slanje ciljanih i personalizovanih sadržaja… mnogo je toga što se danas sa digitalnim marketingom može raditi, a u pitanju je sveobuhvatan proces prisustva na internetu sa ciljem zadovoljavanja potreba krajnjih korisnika odnosno naše ciljne grupe i budućih kupaca.

Dolaskom interneta fokus se sa proizvođača preusmerio na kupca i on vodi glavnu reč, ispunjavanjem njegovih potreba i otklanjanjem njegovih problema možemo doprineti da i naš biznis raste i razvija se. A to je nešto oko čega strategija i samog biznisa i marketinga treba da se bazira. Internet i njegovi alati su tu da nam u tome pomognu.

ŠTA MOŽEMO SAMI A ZA ŠTA NAM TREBA POMOĆ OD SPOLJA?

Za početak, edukacija. Bilo čime da se bavimo, edukacija je ključna stvar.Govoreći o konkretnoj temi, neophodno je da razumete šta je to što nama iz marketinga na internetu donosi vrednost, da naučite i shvatate pojmove, zašto je važno biti prisutan na društvenim mrežama, na koji način kreirati sadržaj za ciljnu grupu da im donese vrednost a sutra ih i konvertuje u vama bitne kupce. Edukacija je osnova od koje sve polazi, bilo da krećete time sami da se bavite ili odlučite da izaberete agenciju ili konsultante koji treba taj deo posla da vode umesto vas.

Izvor:ivanacirkovic.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*