MAPA Beograđani, spremite se: Kako će izgledati saobraćaj zbog rušenja Starog savskog mosta, čekaju vas „šatl busevi“ i nove trase

Mapa: Google maps; Nova.rs

Tunel kod Ekonomskog fakulteta poznatiji kao “mali metro” gradiće se krajem aprila ili početkom maja. Tako je gradska vlast na čelu sa predsednikom Privremenog organa Aleksandrom Šapićem pomerila rok koji je prethodno dat u okviru najave “Skoka u budućnost Srbija 2027”. Kako sada stvari stoje, radovi će se poklopiti sa rušenjem i izgradnjom Starog savskog mosta i to pod uslovom da rokovi ponovo ne budu pomereni. Beograđane čekaju privremene autobuske linije, nove trase i mnogo strpljenja za gužve koje će izvesno uslediti.

Kako bilo, prema postojećem planu, a kako je Šapić najavio, u budućnosti će Ulica Vladimira Popovića biti glavni bulevar koji će voditi do kružnog toka , a zatim na sledeći kružni tok, potom desno na novi savski most. Odatle bi trebalo da bude uključenje u „mali metro“.

Aleksandar Šapić Radovi na izgradnji kružnog tokau Ulici Vladimira Popovića na Novom Beogradu Foto:BETAPHOTO/BEOINFO

Nije prvi put da se tramvaji menjaju autobusima, ali ovog puta je drugačije, jer nije poznato koliko će radovi na izgradnji samog mosta trajati, odnosno da li će rok od četiri godine biti ispoštovan.

Na ionako preoptrećenom Brankovom mostu sada će se naći i privremene autobuske linije. Još uvek nije poznato šta će biti sa opcijom da se tramvajski saobraćaj linija 7,9 i 12 preusmeri na Most na Adi.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Kako je Nova već pisala. projekat “mali metro” ide ruku pod ruku sa mnogim problemima, a jedan od njih je i potpuni kolaps koji će nastati u Bulevaru despota Stefana. Ova ulica, u kojoj će biti izlaz iz tunela, kopaće se u dužini 400, a u dubini više od 10 metara.

Izlaz iz tunela obuhvata prostor od Stojana Novakovića do Sterijine. To je deo koji se nalazi kod zgrade Policijske uprave MUP.

Bulevar despota Stefana Foto: Screenshot

U praksi, to znači da će jedna od najprometnijih beogradskih ulica biti u potpunosti raskopana, zatvorena za saobraćaj. Dakle, u problemu neće biti samo oni građani koji žive u ovom delu grada, već svi oni koji jednostavno moraju da prođu ovim delom grada.

Foto: Beoinfo

Tunel koji će povezati Karađorđevu ulicu i Bulevar despota Stefana gradiće kineska kompanija „Powerchina“, a trebalo bi da bude završen 2030. godine. Vrednost radova je veća od 235 miliona evra.

Novi most tamo gde je Stari savski most Foto:Beoinfo.rs

Ulaz u tunel nalaziće se u blizini Ekonomskog fakulteta, dok bi tunel trebalo da izlazi u Ulici despota Stefana, u blizini policijske stanice.

Izvor: Andrija Lazarević/Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*