Meteorolozi opet najavljuju sneg: Novo zahlađenje stiže brže nego što smo mislili

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nov hladni talas izgleda da stiže ka Srbiji, a mateorolozi upozoravaju i na spuštanje snežne granice na samo 300 metara nadmorske visine.

Potom nam stiže zahlađenje.

„Tokom dana toplije, pre podne pretežno sunčano, od sredine dana postepeno povećanje oblačnosti, posle podne na istoku i jugu zemlјe, a uveče i u toku noći i na severozapadu Vojvodine i jugozapadu Srbije ponegde slaba kiša, dok će na visokim planinama jugozapadne i južne Srbije padati sneg.“

Kako kaže, prvog dana vikenda uz više sunca na istoku regiona još malo toplije, ali se u toku dana na zapadu već očekuje novo naoblačenje kao posledica približavanja ciklona iz Sredozemlja. Uveče taj ciklon će južnim delovima regoina donositi povremenu kišu i sneg preko 900 metara nadmorske visine.

“U nedelju bi se ovaj sistem uz jačanje premestio preko regiona, te bi jače pogoršanje uz obilniju kišu i jak vetar moglo zahvatiti veći deo BiH, središnji i posebno istočni Hrvatske, Crnu Goru i veći deo Srbije. U noći ka ponedeljku i u ponedeljak pre podne nad delovima nizijske BiH, Hrvatske i zapadne Srbije snežna granica ponovo može biti na oko 300 metara nadmorske visine, posebno ukoliko bude obilnih padavina.”

U subotu vetar slab, u nedelju i ponedeljak vetrovito uz pojačan do jak severni severozapadni, a u ponedeljak zapadni vetar. Modeli još nisu sasvim usklađeni po pitanju količine i položaja padavina kod ovog pogoršanja, ali najveći deo simulira akumulacije oko 15-20 mm taloga, posebno nad severom i istokom regiona, navodi Čubrilo u svojoj novoj prognozi.

U ponedeljak tokom dana, kako kaže, imaćemo kratkotrajno smirivanje atmosfere, ali se već u utorak očekuje novo pogoršanje koje bi se preko juga širilo ka severu donoseći nove, obilnije, padavine, kišu i sneg u predelima preko 800-900 metara nadmorske visine.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*