„Moramo ovo da zaustavimo, ceo sistem mora da stane“: Na hiljade prosvetnih radnika na ulicama Beograda, predaće zahteve Vladi FOTO, VIDEO

Beograd 16. maj 2024. Protest prosvetnih radnika ispsred Skupstine Srbije, protest upozorenja zbog nasilja nad profesorima po skolama Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

U Beogradu je održan protest prosvetnih radnika koji su došli iz cele Srbije, a nakon što su dva đaka pretukla profesore u Bačkoj Palanci i Beogradu. Posle održanih govora ispred Skupštine Srbije, prosvetari su u koloni krenuli ka zgradi Vlade i stigli ispred Nemanjine 11, gde će predati dva njihova zahteva – hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama i izmenu Krivičnog zakonika. U potpunoj obustavi rada danas je oko 700 škola, a sastanak u Ministarstvu prosvete zakazan je za 14 sati.

Protest prosvetnih radnika ispsred Skupštine Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Tamo organizatori protesta podsećaju okupljen na sve teške situacije u kojima su se našli prosvetni radnici – od one u Trsteniku, gde je profesorki izmaknuta stolica, do prebijanja profesora u Bačkoj Palanci i u Beogradu.

Protest prosvetnih radnika ispred Vlade Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Valentina Ilić iz Saveza samostalnih sindikata rekla je da se pre godinu dana desio pogrom u Ribnikaru i da su rekla da ćemo da menjamo, ali da škola i dalje nije bezbedna.

„I to ne samo za učenike i zaposlene, nego i za roditelje. Ovo što se danas dešava je rezultat 20 godina skretanja pažnje, stavljanja pod tepih. Kad bi se sve situacije obelodanile, davno bi se doneo zakon kojim bi se nastavnici zaštitili. Pre godinu ipo dana rečeno nam je da će napad na nastavnika biti kao napad na engleskog policajca. I šta se od tada promenilo? Ništa“, navela je ona.

Protest prosvetnih radnika Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Jedan od profesora koji je stigao iz Bačke Palank rekao je da je njegov kolega koji je u tom gradu nedavno pretučen u oktobru treba da ide u penziju, te da je tih, tolerantan i miran.

Protest prosvetnih radnika ispsred Skupštine Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Na protestu je pomenut i upad folk pevača Slobe Radanovića u OŠ „Milena Pavlović Barili“.

Protest prosvetnih radnika ispsred Skupštine Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Na zvučnicima se orila pesma „Sve je isto samo njega nema“, a potom i „Kako je lepo biti glup“… Pristigli prosvetari nose transparente na kojima piše „Prosveti se crno piše“, „I učitelji su važni“, „Dokle više“…

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Mi moramo ovo da zaustavimo, ceo sistem mora da stane, da se restartuje i da krenemo rad na novim programima. Moramo da osnažimo drugu vrstu obrazovanja, a to je poštovanje. Videćemo šta kaže ministatka u 14h nas je pozvala na razgovor“, navodi ona.

Protest prosvetnih radnika ispsred Skupštine Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Mirjana Gašić iz Unije sindikata kaže da je cilj protesta da se podsete da su akademski građani, oni koji vode budućnost ove zemlje, da u njihovim učionicama nastaje doktor, naučnik…

Protest prosvetnih radnika ispsred Skupštine Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ona je istakla da je u praksi važno da škola sve proceduralno uradi.

„Neretko se nasilje zataškava da školi, čitaj direktoru ne bi bio narušen ugled. Neretko se nasilje zataškava da školi, čitaj direktoru ne bi bio narušen ugled. Državo, kojoj se obraćamo, i nečinjenje je nasilje“, poručila je Gašić.

Protest prosvetnih radnika ispsred Skupštine Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Vesna Vojvodić iz Sindikata nezavisnosti je rekla da nam deca rastu u društvu rijalitija.

Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Protest je najavljen kada je pre nekoliko dana bivši učenik Tehničke škole „9. maj“ u Bačkoj Palanci napao je nastavnika S. Z. tokom časa i naneo mu teške telesne povrede. A samo nedelju dana kasnije, u okviru sportskog i humanitarnog turnira „Gimnazijada“, dogodio se incident u kojem je profesor Treće beogradske gimnazije, u pokušaju da razdvoji učenike, zadobio, takođe, teške telesne povrede.

Zbog nasilja u dve škole, sindikati prosvetnih radnika najavili su protest ispred Narodne skupštine. Oni su izneli dva zahteva: Hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama uključujući i promenu zakonske regulative, i izmenu Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Izvor : Sanja Radovanović/Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*