Na snazi crveni meteo-alarm: Ko baš ne mora, bolje da ne izlazi napolje

FOTO: ZORANA JEVTIĆ, NEMANJA NIKOLIĆ, SHUTTERSTOCK

Velike vrućine tokom dana i tropske noći naročito se teško podnose u gradovima. Asfalt i beton isijavaju toplotu, teško se diše a temperature znatno prevazilaze one zvanične izmerene u hladu. Lekari savetuju oprez

Zbog visokih temperatura koje će dosezati 39 stepeni Celzijusa u hladu, danas je u celoj Srbiji na snazi crveni meteo-alarm, što znači da vreme može da bude opasno po zdravlje i da je, iako vremenske pojave nisu neuobičajene, potreban oprez, pa stručnjaci naglašavaju da u toku najtoplijeg dela dana ne treba boraviti na otvorenom bez stvarne potrebe.

Ovog jutra u 6 sati u Beogradu je izmereno 26 stepeni, a u Zrenjaninu i Kikindi 23 stepena, dok je najhladnije bilo u Sjenici gde je izmereno 12 stepeni, piše RTS.

Rashladiti prostorije

Stručnjaci savetuju da se tokom dana spuste roletne, zastori, draperije ili tende na sunčanoj strani stanova i kuća i naglašavju da bi trebalo rashladiti prostorije u kojima se boravi, naročito ukoliko u njima borave deca, trudnice, osobe strarije od 60 godina i osobe sa hroničnim zdravstvenim tegobama.

Temperatura u tim prostorijama ne bi trebalo da prelazi 30 stepeni u toku dana, odnosno 24 stepeni u toku noći.

Savetuje se boravak u najhladnijoj prostoriji stana ili kuće, naročito noću, a ukoliko je moguće, tokom noći i ranih jutarnjih sati trebalo bi ostaviiti sve prozore otvorenim, sa podignutim roletnama, kako bi se prostor adekvatno provetrio i rashladio.

Isključiti nepotrebne uređaje

Pošto sijalice i mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh, za vreme velikih vrućina u toku dana trebalo bi gasiti svetlo i isključiti iz struje sve uređaje koje se ne koriste.

U prostoriji se mogu rasporediti i mokri peškiri, ali bi trebalo imati u vidu da se time povećava vlažnost vazduha.

Ukoliko se koristi klima-uređaj treba zatvoriti vrata i prozore i podesiti temperaturu tako da ne bude niža od sedam stepeni u odnosu na spoljnu.

Ventilatori mogu da pomognu, ali ako je temperatura vazduha iznad 35 stepeni oni neće sprečiti nastanak zdravstvenih poteškoća vezanih za velike vrućine, ali će pomoći bržoj izmeni vazduha kada se uveče rashlađuje prostorija.

Izvor: RTS, Vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*