Najgora poslovna odluka ovog veka: Kako je Ilon Mask samo jednim slovom sahranio Tviter imperiju i otvorio vrata velikom povratku Marka Zakerberga

Foto:Alain JOCARD / AFP / Profimedia; Christian Ohde / imago stock&people / Profimedia;Szwarc Henri/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Stanislav Kogiku/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia;

Svi su mislili da se Mask samo šali kada je pre nekoliko meseci prvi put najavio da će zameniti čuveni logotip plave ptičice na mreži koju je u novembru prošle godine kupio za 44 milijarde dolara.

 

Čari dalekog istoka

Mask sa druge strane ne mari mnogo i ponosno ističe potpuno drugačije planove za svoju novu mrežu.

Očaran tehnološkim postulatima iz Kine, Maskov plan je da od Tvitera napravi aplikaciju za sve. Pretragu, kupovinu, četovanje, za razmenu multimedije, poruka, objave, za slanje novca, plaćanje itd.

Foto:Emin Sansar / AFP / Profimedia

Iako u Kini taj koncept funkcioniše zbog tesne uvezanosti nadležnih institucija i tehnološkog sektora, na Zapadu je situacija potpuno drugačija.

Gde ode reputacija?

Ne samo sto je zapadnom IT sektoru drastično otežana mogućnost obrade sakupljenih podataka (u Evropi možda čak i nemoguća zbog GDPR), već poverenje i reputacija koju Mask uživa nije dovoljna da ubedi bilo koga na Zapadu da X aplikaciju koristi “za sve”.

Primera radi, da bi se plaćalo nekom aplikacijom, morate da joj date pristup svojim bankovnim podacima i kartici.

Da li neko zaista toliko veruje Masku da mu ostavi sve svoje podatke na tacni i počne da se oslanja na X aplikaciju za sve sto mu zatreba u životu? Teško.

Ovo ne znači pod obavezno da je Tviter iliti X osuđen na apsolutnu propast, ali postoji takva mogućnost, makar dok se reputacija kompanije ne vrati na neki razumni nivo.

Zakerbergov udarac

Ovu “rupu” u poverenju i masovno nezadovoljstvo korisnika je sa širokim osmehom dočekala Meta – krovna kompanija Fejsbuka, Vacapa i Instagrama.

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC,

Njenog vlasnika Marka Zakerberga prate razne kontroverze, ali ono što niko ne može da mu ospori je da „ima nos“ za nepogrešive biznis poteze. Od Fejsbuka, preko Instagrama i Vacapa, pa sve do Tredsa čini se da je svaka akvizicija samo produbljivala neupitnu moć koju ova kompanija ima.

Foto: Screenshot / Threads / zuck /

Otrežnjenje i krik za alternativom

Kakav odnos korisnici imaju prema Tviteru možda najbolje ilustruje nedavno pokretanje Tredsa.

Mreža je u prvih par dana doživela eksploziju popularnosti, uprkos činjenici da zbog pravnih začkoljica još uvek nije dostupna u EU, tržištu koje je izuzetno važno velikim tehnološkim kompanijama.

Naravno, nisu svi došli na Treds zbog ‘hejta’ prema Masku – novotarija je uvek atraktivna. Ali ono što se može zaključiti je da korisnici ipak jesu željni nekakve alternative, pa makar bila i Zakerbergova.

Foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Treds je, nakon inicijalno naglog uspona, počeo da pada. Uglavnom zbog toga sto je funkcionalno mnogo uskraćeniji od Tvitera i što u tom smislu izgleda kao probna (beta) verzija društvene mreže.

Tviter sa druge strane nije izgubio korisnike, samo vrednost i percepciju, ali postoje ozbiljne procene koje govore da mreža može izgubiti čak 32 miliona korisnika u naredne dve godine.

Možda vas zanima

Još uvek je teško tačno predvideti šta će se desiti i sa jednom i sa drugom mrežom, ali jedno je svakako sigurno – ljubitelji mikroblogovanja nikad nisu bili u nezavidnijoj situaciji kada su u pitanju platforme i način na koji one funkcionišu.

Autor: Stefan Simonović    Izvor: Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*