Najveća NATO vojna vežba: Proba rata sa Rusijom

Foto: Nato

NATO planira vežbe sa oko 90.000 vojnika od februara do maja, pa će radno obeležiti 75 godina svog postojanja. Biće to najveći manveri od kraja Hladnog rata

NATO će mobilisati oko 90.000 vojnika za manevre koji počinju u februaru i trajaće oko četiri meseca. Vojna vežba pod nazivom „Steadfast Defender“ biće najveći manevar NATO u poslednjih nekoliko decenija, izjavio je general SAD Kristofer Kavoli, posle sastanka Vojnog odbora NATO u Briselu.

Kako piše Dojče vele, prema rečima glavnog komandanta NATO u Evropi, pripreme bi trebalo da počnu već sledeće sedmice. Konkretno, od februara do maja će se vežbati uzbunjivanje i premeštanje nacionalnih i multinacionalnih kopnenih snaga, kako je Kavoli dalje objasnio:

„Premeštanjem trupa SAD, NATO će pokazati svoju sposobnost da ojača evroatlantski prostor“. Vežba će biti jasna demonstracija kohezije, snage i odlučnosti NATO saveza za uzajamnu zaštitu, rekao je Kavoli.

Vežba se sukob sa Rusijom i teroristima

Ova najava dolazi samo nešto više od četiri nedelje pre druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

„Spremamo se za sukob sa Rusijom i terorističkim grupama“, rekao je predsedavajući vojnog odbora NATO, holandski admiral Rob Bauer, posle dvodnevnog razmatranja u sedištu NATO u Briselu. „Ako nas napadnu, moramo biti spremni.“

Prema informacijama agencije dpa, scenario vojnih vežbi je ruski napad na teritoriju NATO, odnosno neke od članica – što dovodi do aktiviranja člana 5 ugovora NATO – kojim se reguliše obaveza pružanja pomoći članica i koji kaže da se oružani napad na jednu ili više država članica, posmatra kao napad na sve.

Nemačka učestvuje sa 12.000 vojnika

U vojnoj vežbi učestvuje svih 31 članica NATO i država kandidat Švedska.

Bundesver će, prema sopstvenim informacijama, u „Steadfast Defenderu“ između ostalog učestvovati i četvorostepenim manevrom pod nazivom „Kvadriga 2024“.

Očekuje se da će do kraja maja u akciji biti više od 12.000 nemačkih vojnika koji će naročito vežbati brzo raspoređivanje snaga na istočnom krilu NATO-a.

Na primer, Deseta oklopna divizija će od sredine maja, koristiti različite rute za prebecivanje vojnika sa borbenim vozilima u Litvaniju, i tamo manevrima pokazati borbenu sposobnost. Ova država na Baltiku je jedna od zemalja koje se zbog svog položaja osećaju posebno ugroženim od Rusije.

Manevri od Norveške do Rumunije

Područje na kojem će odvijati vojne vežbe „Steadfast Defender“ proteže se od Norveške pa do zemalja kao što je Rumunija.

Prema Bundesveru, postojaće i komponenta pomorske vežbe sa premeštanjem snaga iz Severne Amerike u Evropu.

Očekuje se da će u vežbi, pored oko 90.000 vojnika, učestvovati više od 1.000 borbenih vozila i desetine borbenih aviona i mornaričkih jedinica. Nemačka vojska, između ostalog, konkretno imenuje tenkove, nosače aviona i avione F-35.

Pored Nemačke, Velika Britanija će takođe dati veliki broj vojnika za manevre. Ministarstvo odbrane u Londonu je nedavno saopštilo da će učestvovati oko 20.000 britanskih vojnika iz pomorskih, vazdušnih i kopnenih snaga.

Prošle godine – najveći manevar vazduhoplovnih snaga

U junu 2023, NATO je već održao veliki manevar vazdušnih snaga „Air Defender“ iznad nemačkog vazdušnog prostora. Bila je to najveća vežba premeštanja vazduhoplovnih snaga od osnivanja NATO. Učestvovalo je 250 aviona i oko 10.000 vojnika iz 25 zemalja. Nemačka vlada i Bundesver su tada izvukli pozitivan bilans.

Najveća vežba NATO od kraja Hladnog rata do sada, organizovana je 2018. sa fokusom na Norvešku. Učestvovalo je oko 51.000 vojnika.

Poslednji NATO manevri koji su bili veći od sada planiranih odigrali su se pre raspada Sovjetskog Saveza 1991. Tada je, između ostalog, obavljena i serija manevara „Return of Forces to Germany“ (Povratak snaga u Nemačku). Samo 1988. na primer, bilo je uključeno oko 125.000 vojnika.

75 godina NATO

North Atlantic Treaty Organization ili NATO, na francsukom Organisation du traité de l’Atlantique nord ili OTAN – je vojni savez osnovan 4. aprila 1949. u Vašingtonu. Prilikom osnivanja imao je 12 članica. Nemačka je postala članica 6. maja 1955.

Poslednje proširenje NATO je bilo prošlog 4. aprila, kada je kao 31. članica u NATO ušla Finska. Ovog 4. aprila NATO radno obeležava 75 godina postojanja – najvećim manevrima od kraja Hladnog rata, odnosno raspada SSSR-a.

Izvor: Dojče vele/Vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*