Nemačka planira da nabavi antiraketni štit

Foto: Printscreen YouTube

Nemačka vlada koju je ruska invazija Ukrajine navela na to da počne masovno da ulaže u odbranu, planira nabavku izraelskog antiraketnog štita, piše danas dnevnik Bild.

Odluka nije zvanično doneta, ali to podržava socijaldemokratska partija kancelara Olafa Šolca, glavna partija u vladajućoj koaliciji, navodi najčitaniji nemački dnevnik.

“Treba bolje da se zaštitimo od ruske pretnje. Za to nam je brzo potreban antiraketni štit u Nemačkoj”, rekao je za Bild izvestilac Bundestaga za vojni budžet Andreas Švarc.

On je rekao da je izraelski sistem Arou tri (Arrow 3) dobro rešenje, govoreći o izraelskom antiraketnom sistemu namenjenom za suprostavljanje raketama dugog dometa.

Prema Bildu taj sistem inspirisan izraelskom “gvozdenom kupolom” koštao bi oko dve milijarde evra i mogao bi da bude operacionalan od 2025. na dve lokacije u Nemačkoj.

Štit bi bio dovoljno snažan da pokrije i Poljsku, Rumuniju i baltičke zemlje.

“Možemo tako da protegnemo gvozdenu kupolu iznad naših susednih zemalja. Tako bi igrali ključnu ulogu za bezbednost u Evropi”, rekao je Švarc.

Posle više godina smanjenog ulaganja u vojsku Nemačka je krajem februara napravila istorijski preokret zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Kancelar Olaf Šolc objavio je 27. februara, nekoliko dana posle početka ruske ofanzive, da izdvaja vanrednu sumu od 100 milijardi evra za modernizaciju vojske, i cilj za prelaženje dva odsto od BDP-a za izdatke za vojsku.

Izvor: Beta -AFP, Politicki.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*