Netanjahu krije svoju porodicu od besa Izraelaca? Sklonio je najbliže kod američkog milijardera, vila ima nuklearni bunker, stiže i lični kuvar

Palestinians inspect the damage of buildings destroyed by Israeli airstrikes on Jabaliya refugee camp on the outskirts of Gaza City, Tuesday, Oct. 31, 2023 (AP Photo/Abdul Qader Sabbah)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegova supruga Sara sklonili su se u luksuznu vilu prijatelja milijardera usred rastuće plime gneva javnosti. Privatna vila u Jerusalimu opremljena je dubokim nuklearnim bunkerom, a u sredu je osoblje bilo zauzeto obezbeđivanjem kompleksa. Vlasnik je američki milijarder Simon Falic.

Par, koji je optužen da je uzeo luksuzne poklone – uključujući šampanjac i nakit vredan desetine hiljada dolara – od svojih bogatih prijatelja donatora, ima dve privatne rezidencije u Jerusalimu i jednu u bogatom primorskom gradu Cezareji, prenosi britanski Telegraf.

Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Vila sa nuklearnim bunkerom

Ovaj potez izazvao je ogorčenje u Izraelu. Novinar Uri Misgav podelio je fotografije imovine i rekao: „Renoviramo, obezbeđujemo i finansiramo tri kuće za porodicu Netanjahu“.

On je rekao da se osoblje tamo premešta, uključujući njihovog ličnog kuvara, uz pripreme koje sugerišu da će budući sastanci sa svetskim liderima takođe biti premešteni tamo.

Odluka da se useli u rezidenciju sa dubokim nuklearnim bunkerom nije uobičajena u Izraelu, čak ni među superbogatima.

 

Ali sa nadolazećom pretnjom iz Irana, izgradila ih je šačica užeg kruga premijera.

Britansko-nemački tajkun Zak Gertler takođe je poznat po tome što poseduje sličan bunker, što naglašava rastuću zabrinutost jer iranska pretnja postaje sve izvesnija.

Prošlog meseca, neposredno pre nego što je Hamas objavio rat, Netanjahuovi su se uselili u hotel Valdorf Astoria u Jerusalimu. U to vreme, kabinet premijera je saopštio da je u toku renoviranje kuće u Jerusalimu kako bi se unapredila njena bezbednosna sposobnost.

 

Preseljenje dolazi u trenutku pošto je Netanjahuova popularnost dramatično pala od početka invazije na Gazu. Njegova supruga je takođe duboko nepopularna i okrivljena je za odlaganje vladinog odgovora na napad Hamasa 7. oktobra.

Bezbednosni izvor blizak situaciji rekao je da gospođa Netanijahu ima „jedinstvenu poziciju u izraelskoj politici, jer je najbliži savetnik premijera“, stavljajući je na direktnu liniju vatre zbog niza kontroverznih političkih poteza.

 

Predložena reforma pravosuđa i povećana ekspanzija naselja na Zapadnoj obali doveli su do najgorih građanskih nemira u zemlji u poslednje vreme, sa ratom koji je bio najsmrtonosniji dan za Jevreje od holokausta.

Ispitivanje ekstravagantnog načina života

Govoreći pod uslovom anonimnosti, bezbednosni izvor je objasnio: „Njen uticaj na političke odluke prevazilazi uticaj bilo kog supružnika prethodnog premijera u istoriji Izraela, pa čak i na globalnom nivou. Tokom godina, Netanijahuovi su se kao porodica suočili sa istragom zbog svog ekstravagantnog načina života.

 

PROČITAJTE JOŠ:

„Bežanje Netanjahua u vilu vođeno je njihovim sopstvenim strahovima dok bes u izraelskoj javnosti raste“, rekao je Ben Kaspit, autor knjige „Godine Netanjahua“.

Navodi se i da je Sara Netanjahu velikoj meri kriva za petodnevno kašnjenje u formiranju vanredne ratne vlade i nije odobravala ulazak bivšeg šefa odbrane Benija Ganca u koaliciju, smatrajući ga „slabim“.

„Sara definitivno nije dobrodošla ni na jedno od šiva [budjenja] ili sahrane“, dodao je Kaspit. „Strah od potencijalnih demonstranata ograničio je njenu mogućnost da se pojavljuje na javnim mestima, čak i tokom poseta vojnim bazama, gde se vojnici razoružavaju pre njenog dolaska.

Izvor: Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*