“Nisam antivakser, ali ne znam da li je moje dete primilo obavezne vakcine. Kako da proverim?”: Bez kompletne vakcinacije pedijatri ne daju opravdanje za školu

Foto: Pexels

U svakom domu zdravlja na pedijatrijskoj službi, roditelj sa zdravstvenom knjižicom dobija informaciju o vakcinalnom statusu, i to je jedini način da sazna da li je dete primilo sve vakcine, odnosno revakcine, koje ga štite od zaraznih bolesti. Takođe, domovima zdravlja u Srbiji, u januaru je stiglo uputstvo od Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, u kojem stoji da su medicinari sa pedijatrije u obavezi da pozovu roditelje čija deca nisu vakcinisana, ali ova praksa još nije zaživela.

Foto: Shutterstock

Do pre nekoliko godina postojali su vakcinalni kartoni koje su roditelji čuvali i u koje su bile upisane sve vakcine koje je dete primilo. Danas, međutim, kartona više nema, a mnogi roditelji ne mogu sa sigurnošću da tvrde da su dete na vreme odveli na vakcinaciju.

“Nisam antivakser, moje dete je vakcinisano po rođenju, a potom je primila revakcine pred polazak u školu. Sećam se da je bila bolesna kada je trebalo da primi polio i da nam je doktorka rekla da sačekamo da ozdravi. Sad ne mogu da se setim da li smo je posle suprug i ja odveli na tu vakcinu ili nismo. Nemam vakcinalni karton, a nikad nas nisu zvali iz doma zdravlja da nas opomenu da je dovedemo”, kaže Kristina Kisić, mama devetogodišnje devojčice iz Beograda.

Foto: Shutterstock

Roditelji najčešće saznaju da deca nisu kompletno vakcinisana tek kada ih odvedu kod pedijatra zbog virusa ili neke druge infekcije.

“Odveli smo sina kod lekara zbog temperature i kašlja, kada nam je njegova doktorka rekla da nije primio sve vakcine. Nisam uopšte znala kakav mu je vakcinalni status, jer je primio one obavezne dok je bio beba i kasnije pred vrtić, ali za upis u školu mu je falila jedna. Naravno upisan je bez problema, bio je bolešljiv u to doba, pa zato nije sve primio. Sećam se da je doktorka rekla da nije ni dobro da primi dve revakcine u istom danu. Mada, inače ih deca primaju u različite ruke bez problema. Tako da smo odložili i posle zaboravili. Kad smo ga doveli zbog virusa, doktorka nas je napala zašto nije vakcinisan na vreme, a niko nas prethodno nije pozvao iz doma zdravlja”, priča Jovana Đelić, koja je svog desetogodišnjeg sina odvela da primi nedostajuću revakcinu, nakon što je ozdravio.

Foto: Shutterstock

„Roditelji mogu da provere vakcinalni status deteta u domu zdravlja kod izabranog pedijatra, tačnije tamo gde se sprovodi imunizacija. S druge strane, pedijatri su u obavezi da vrše proveru vakcinalnog statusa prilikom svakog dolaska pacijenta (deteta) u dom zdravlja i da vakcinišu nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu u trenutku kada procene da je to za njih optimalno“, kažu za Nova.rs u Institutu „Batut“.

Donesite knjižicu i dobićete informaciju

Kako bismo proverili, na koji način da saznamo vakcinalni status deteta, pozvali smo jedan dom zdravlja u Beogradu.

“Donesite zdravstvenu knjižicu deteta i pogledaćemo u kartonu da li je prmilo sve vakcine. Kod nas sve piše, ne brinite”, rekla nam je medicinska sestra koja se javila na telefon.

Inače, uvid u karton o vakcinaciji dok je dete maloletno može da ima samo roditelj ili staratelj, a od 15. godine moguće je proveriti ovaj status i na lični zahtev.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nekad su postojali vakcinalni kartoni, koje su roditelji čuvali i po njima pratili vakcinaciju deteta.

“To više ne postoji, sad je u digitalnom obliku. Mislim da čak ni u ‘Batutu’, ne mogu da vide kakav je status vakcinacije pacijenata”, kaže pedijatar.

Ne odbijaju vakcinu, ali je odlažu

Međutim, ima roditelja koji namerno odlažu vakcinaciju dece.

“Najčešće jer smatraju da dete nije dovoljno zdravo da primi vakcinu, kažu da stalno slinavi ili kašlje jer ide u kolektiv. Ukoliko odbiju vakcinaciju mi šaljemo prijavu sanitarnom inspektoru. Međutim, većina će reći da ne odbija vakcinu, samo je odlaže“, kaže za Nova.rs dr Jelena Mitrović, načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja „Čukarica“.

Foto: Printscreen Nova/Video

Ona navodi da su iz ove ustanove prijavljivali i ranije sanitarnom inspektoru sve roditelje koji nisu vakcinisali decu.

“Na sudu međutim prolazi samo ako odbiju vakcinu ili odbiju da potpišu da je odbijaju. Konstantno imamo pojačan nadzor, bez obzira na pojavu bolesti, a dinamika našeg posla je da roditelje neprestano obaveštavamo da deca treba da prime vakcinu“, naglašava dr Mitrović.

pedijatar pregled

U svim domovima zdravlja obavezno je da od prve vakcine koju beba po rođenju dobije, vode evidenciju na papiru i elektronski. U protokol upisuju ime i prezime, matični broj, vakcinu koja je data i serijski broj. Podaci se unose i u vakcinalni karton, a po zakonu, kartone o vakcinaciji, kao i zdravstvene kartone, domovi zdravlja moraju da čuvaju 90 godina.

Podsetimo, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen 2016. godine, vakcinacija je u Srbiji obavezna, a za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne od 50.000 do 150.000 dinara. Takođe, prema Porodičnom zakonu može čak doći do lišavanja roditeljskog prava iz više razloga, između ostalog ako roditelj ugrožava zdravlje deteta i grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava. može doći iz više razloga, između ostalog ako roditelj ugrožava zdravlje deteta i grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Obavezne vakcine

BCG – (BSŽ) protiv hepatitisa, daje novorođenčadi

DtaP – protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, daje se do navršenih pet godina života

DT – protiv difterije i tetanusa, daje se do navršenih 7 godina života.

OPV – protiv dečije paralize, daje se zdravoj deci od rođenja do 14. godine.

IPV- inaktivisana polio vakcina protiv dečije paralize, daje se u slučaju imunodeficijencije i kao prva doza za započinjanje vakcinacije dece sa navršenih 12 meseci života.

HB – protiv hepatitisa B, prva doza se daje u porodilištu, druga za mesec dana, a treća 6 meseci nakon prve doze.

Hib – konjugovana vakcina protiv oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B.

Izvor: Ana Marković/Nova.rs

 

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*