NIŽU SE UPOZORENJA RHMZ! STIŽE NEVREME IZ HRVATSKE I BIH: Grmljavina, kiša i OLUJNA KOŠAVA – očekuju se udari i do 100 km na čas

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Oblačnost s kišom iz Hrvatske i BiH koja je zahvatila jug Bačke, zapadne delove Srema, Mačvu i Podrinje u toku dana širiće se ka ostalim delovima zemlјe, a suvo vreme sa sunčanim intervalima zadržaće se samo u severnoj i centralnoj Bačkoj, u Banatu, kao i u većem delu Braničevskog i Borskog okruga, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Upaljeni su i meteoalarmi, a zbog jake košave na snazi je i narandžasti meteoalarm. RHMZ je naknadno izdao i hidrološko upozorenje za 7 reka.

U najnovijoj objavi na svom sajtu, RHMZ upozorava i na olujnu košavu:

“U Vojvodini, Podunavlјu i Pomoravlјu košava će pojačavati sutra (15. maj), a najjači udari vetra očekuju se u četvrtak i petak (16. i 17. maj), kada će na jugu Banata dostizati i oko 28 m/s (oko 100 km/h), a na području Beograda oko 17 m/s (odnosno 60 km/h)”.

Kako dodaju, tek za vikend očekuje se slablјenje vetra i to kratkotrajno.

Hladno Vreme, Kiša, ružno vreme, Proleće, Kišni Dani, kišno proleće
FOTO: PETAR ALEKSIĆ

Pet dana jake košave, upaljen narandžasti meteoalarm

RHMZ najavljuje i da ćemo u prvom delu sedmice imati češće kiše na zapadu, jugu i jugoistoku Srbije, a u košavskom području biće vetrovito od srede, pa sve do nedelje.

“Danas i sutra na zapadu, jugu i jugoistoku, kao i ponegde u centralnim delovima zemlјe, padaće kiša, a u oblasti lokalnih plјuskova sa grmlјavinom očekuje se količina i od 10 do 30 mm padavina, lokalno i više”, upozorava RHMZ.

Tokom tri dana u Srbiji su upaljeni meteoalarmi, a prema najnovijem upozorenju, u četvrtak je u dva dela Srbije na snazi narandžasti meteoalarm zbog jake košave – u Banatu i Pomoravlju.

Narandžasti meteoalarm, kako se navodi na sajtu RHMZ, znači: “Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe”.

RHMZ je naknadno izdao i hidrološko upozorenje za 7 reka

“Tokom 15. i 16. maja na gornjem toku Južne Morave, Veternici, Jablanici, Pustoj, Toplici, Nišavi i Belom Timoku vodostaji će biti u umerenom porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa”.

Kurir.rs/Blic

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*