Nobelova fondacija povukla poziv Rusiji, Belorusiji i Iranu da prisustvuju ceremonijama

Foto: Pixabay/fill

Beloruska opozicionarka Svetlana Cihanuskaja pozvala je u petak Švedsku Nobelovu fondaciju i Norveški Nobelov komitet da ne pozivaju predstavnike „nelegitimnog režima” beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka na bilo kakve događaje. Nobelov komitet je izašao u susret njenoj želji, kao i zahtevima da prisistvo ceremoniji dodele Novelovih nagrada uskrati predstavnicima Rusije i Irana

Nobelova fondacija povukla je u subotu poziv predstavnicima Rusije, Belorusije i Irana da prisustvuju ovogodišnjoj ceremoniji dodele Nobelove nagrade nakon što je odluka objavljena dan ranije “izazvala snažne reakcije“, piše “Time”.

Nekoliko švedskih poslanika reklo je da će bojkotovati ovogodišnju ceremoniju dodele Nobelove nagrade u glavnom gradu Švedske Stokholmu, nakon što je privatna fondacija koja upravlja prestižnim nagradama promenila svoj stav u odnosu na godinu dana ranije i pozvala predstavnike tri zemlje da prisustvuju, rekavši da ” promovišu mogućnosti da se svima prenesu važne poruke Nobelove nagrade.”

Neki od poslanika su kao razloge za bojkot naveli rat Rusije protiv Ukrajine i kršenje ljudskih prava u Iranu. Beloruska opozicionarka Svetlana Cihanuskaja pozvala je u petak Švedsku Nobelovu fondaciju i Norveški Nobelov komitet da ne pozivaju predstavnike “nelegitimnog režima” beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka na bilo kakve događaje.

U subotu je pozdravila odluku Nobelove fondacije. Ona je za Asošijeted pres rekla da je to “jasan znak solidarnosti sa beloruskim i ukrajinskim narodom“.

“Ovako pokazujete svoju privrženost principima i vrednostima Nobelove nagrade“, rekla je Cihanuskaja.

Švedski premijer Ulf Kristerson, koji je u petak rekao da ne bi dozvolio da tri zemlje učestvuju u ceremoniji dodele nagrada, takođe je bio zadovoljan odlukom. On je na društvenoj medijskoj platformi Iks objavio da “mnoge i snažne reakcije pokazuju da cela Švedska nedvosmisleno stoji na strani Ukrajine protiv užasnog agresorskog rata Rusije“.

M.J./TIME/Vreme

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*