NOVA TAKTIKA UKRAJINSKIH VOJNIKA: Prvi je koristili Amerikanci, veoma je rizična, a ime je dobila po OPASNOM GRABLJIVCU (VIDEO)

Foto: Printscreen Twitter

Piloti ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, koriste taktiku “divlje lasice” koju je prvo razvilo američko vazduhoplovstvo kako bi se borili na nebu iznad linije fronta.

Čini se da video snimci poslednjih meseci prikazuju ukrajinske pilote kako sprovode takozvane misije „divlje lasice“.

“Divlja lasica”, prema Biznis Insideru, podrazumeva pilote aviona koji idu na visokorizične misije kako bi namamili neprijateljsku protivvazdušnu odbranu “u akciju” kao mamac.

Glavni cilj je saznati položaje radara za praćenje i ciljanje koje će neprijatelj pokrenuti kako bi otkrio letelicu. Međutim, to će otkriti njihov položaj i piloti ih mogu neutralizovati.

Prema Biznis Insideru, ukrajinski piloti sada pokušavaju oponašati ovaj pristup “dopuštajući ruskim sistemima da detektuju njihove avione”, zatim prate radarske struje do izvora kako bi odredili položaje ruskih radara, koje zatim pokušavaju onemogućiti američkim AGM-88 HARM protivadarskim projektilom.

„Ukrajina očigledno uči od zapada“, rekao je za Biznis Insider Frederik Mertens, strateški analitičar u Haškom centru za strateške studije.

Od sredine 2022. SAD snabdevaju Ukrajinu HARM-ima, koji su ukrajinskim pilotima dali mogućnosti suzbijanja neprijateljske protivvazdušne odbrane i uništavanja neprijateljske protivvazdušne odbrane.

Divlje lasice su imale radarske prijemnike za lociranje neprijateljske protivvazdušne odbrane i u početku su bile naoružane bombama, a kasnije i specijalnim projektilima koje su mogle da gađaju radare.

(Kurir.rs/ Business insider/ Preneo: T.A.)

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*