Novi predmet u školama: Vrlina i vrednosti kao životni kompas

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Učenici osnovnih škola će od 1. septembra, od petog do osmog razreda imati novi izborni predmet “Vrlina i vrednosti kao životni kompas”. On uključuje razgovor o temama koje kao što su porodica, zdravlje, obrazovanje, mir, ali da nastavnik ima slobodu da se bavi i drugim vrednostima. Nema pismenih i kontrolnih, već je zamišljeno da se razgovara na razne provokativne teme

Osnovce koji pohađaju više razrede osnovne škole, od 1. septembra očekuje novi izborni predmet  “Vrlina i vrednosti kao životni kompas”.

Eleonora Vlahović iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanje, čiji su stručnjaci osmislili taj predmet, rekla je za RTS da je to slobodna nastavna aktivnost.

“Ona je slobodna u tom smislu što je učenici biraju i mogu je izabrati u jednom od ta četiri razreda. Programa ima dva. Jedan je za peti i šesti, a drugi je za sedmi i osmi”, navodi Vlahovićeva.

Očekuje da odluka o tom predmetu bude usvojena danas na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta.

“Učenici će imati priliku da se na jedan aktivan način bave životnim vrednostima, ljudskim vrlinama, zatim socijalnim veštinama potrebnim da se živi u skladu sa vrednostima i vrlinama. Jedan tematski blok je posvećen ustanovama koje se bave opštim dobrom, pomaganjem drugima, volontiranjem, solidarnošću, kao i Crvenim krstom”, ističe Vlahovićeva.

O kojim vrednostima će se pričati

Vrednosti o kojima će se pričati na časovima su porodica, zdravlje, obrazovanje, mir… Vlahovićeva dodaje da nastavnik ima slobodu da se bavi i drugim vrednostima, kao što su rad, planeta Zemlja, ekologija…

Slobodna nastavna aktivnost postaje obavezna kada je učenik izabere, sa jednim časom nedeljno, ali se ocenjuje opisno i ne utiče na školski uspeh.

Kako prenosi RTS, Zavod je predložio da realizatori budu psiholozi i pedagozi, koji su svakako vrlo obučeni da interaktivno rade sa decom.

Z.S/RTS  Izvor: Vreme.com

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*