OPASAN VIRUS HARA PO CELOJ SRBIJI, OBOLEVA I STARO I MLADO Pojavile se porodične epidemije i komplikacije: Oglasio se Batut

Foto: Kurir TV

U Srbiji je registrovano 150 slučajeva morbila zaključno sa 30. junom ove godine, saopštio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

U periodu od 24.6. do 30.6. registrovano je 15 slučajeva morbila i to osam na teritoriji Beograda i sedam na teritoriji Novog Pazara. Na teritoriji grada Beograda registrovano je 88 slučajeva morbila u okviru epidemije prijavljene 22.2.2024. godine. Pored toga morbili su potvrđeni i kod dva deteta sa teritorije Republike Srpske.

– U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” potvrđena su 73 slučaja, a 17 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva. Među obolelima je 27 dece mlađe od šest godina, od kojih je 24 nevakcinisanodvoje je primilo po jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, 18 nevakcinisanih osoba uzrasta od 6 do 25 godina, osam potpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 37 osoba starijih od 30 godina, od kojih je jedna potpuno vakcinisana sa dve doze vakcine protiv morbila, četiri su nepotpuno vakcinisane sa jednom dozom vakcine, jedna je nevakcinisana, a 31 je nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod sedmoro obolelih – navodi “Batut” i dodaje:

Dr Milan Jovanović Batut, institut za javno zdravlje, Batut
FOTO: PRINTSCREEN

– Na teritoriji Novog Sada registrovano je pet potvrđenih slučajeva morbila (13.2. 2024, 23.4.2024, 16.5.2024, 20.5.2024. i 19.6.2024. godine). Obolele osobe su starije od 30 godina, pri čemu je jedna nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine sa komponentom protiv morbila, a četiri su nepoznatog vakcinalnog statusa. Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20.2.2024. godine kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano. Dana 25.2.2024. godine potvrđen je slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci.

Dana 29.2.2024. godine potvrđen je slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila.

male boginje, morbile, boginje
FOTO: PROFIMEDIA

– Na teritoriji Kolubarskog okruga registrovana su četiri potvrđena slučaja morbila. Dva slučaja registrovana su na teritoriji Valjeva, a dva na teritoriji Mionice gde je prijavljena porodična epidemija 2.4.2024. godine. Sve obolele osobe su starije od 25 godina, pri čemu su dve vakcinisane sa dve doze vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila, jedna nepotpuno vakcinisana sa jednom dozom vakcine, a jedna je nepoznatog vakcinalnog statusa. Kod jedne obolele osobe došlo je do komplikacije u vidu upale pluća. Na teritoriji Vranja registrovana su dva slučaja morbila, jedan laboratorijski potvrđen i jedan epidemiološki povezan sa potvrđenim slučajem, u okviru porodične epidemije koja je prijavljena 11.4.2024. godine. Obolele osobe su starije od 40 godina i nepoznatog su vakcinalnog statusa – navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije i dodaje:

– Na teritoriji Južnobanatskog okruga 18.4.2024. godine prijavljena je epidemija u okviru koje je registrovano deset potvrđenih slučajeva morbila. Obolele osobe su uzrasta od 15 do 48 godina, pri čemu su tri potpuno vakcinisane sa dve doze vakcine sa komponentom protiv morbila, četiri su nevakcinisane, a tri su nepoznatog vakcinalnog statusa. Na teritoriji Niša registrovano je devet slučajeva obolevanja od morbila kod sedmoro nevakcinisane dece uzrasta od 15 meseci do četiri godine i dve odrasle osobe starije od 45 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Pri tome su dva slučaja registrovana u okviru porodične epidemije koja je prijavljena 24.4.2024. godine, a sedam u okviru epidemije u predškolskoj ustanovi koja je prijavljena 4.5.2024. godine. Četiri slučaja su laboratorijski potvrđena, a pet su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

male boginje, dete, virus
FOTO: PROFIMEDIA

– Dana 7.5.2024. godine prijavljena je epidemija na teritoriji Novog Pazara u okviru koje su registrovana 23 slučaja morbila. Obolele osobe su nevakcinisane i uzrasta su od 15 meseci do devet godina. Na teritoriji Mačvanskog okruga registrovana su četiri slučaja morbila, dva na teritoriji Loznice tokom maja i dva na teritoriji Krupnja u junu 2024. godine. Obolele osobe su uzrasta od dve do sedam godina, pri čemu su tri nevakcinisane, a jedna je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Najveći broj slučajeva morbila, kao i najviša uzrasno-specifična stopa incidencije registrovani su u uzrasnoj grupi od jedne do četiri godine.

boginje, male boginje
FOTO: SHUTTERSTOCK

– Od 7.2.2024. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.). Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike – naglašava “Batut” i podseća da je pandemija kovida 19 odnosno primena medicinskih i nemedicinskih mera prevencije, nesumnjivo uticala i na kretanje drugih zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, na teritoriji Evrope.

Autor: Aleksandra Kocić/Kurir.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*