Otkrivamo plan opozicije za novi Anketni odbor Skupštine o „Ribnikaru“: Biće saslušani REM, tužilaštva, policija, režimski mediji, a sve će biti prenošeno uživo

Miroslav Aleksić Foto: FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Anketni odbor čiji je zadatak da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca danas će biti konstituisan. Odbor će činiti 12 članova vladajuće koalicije, devet opozicije, a njegovi članovi će biti i dva samostalna poslanika Aleksandar Olenik i Dejan Bulatović. Predsednik Anketnog odbora bira se iz najveće opozicione poslaničke grupe, što bi bili Ujedinjeni, tako da će ta funkcija pripasti potpredsednici SSP Mariniki Tepić. Očekivanja opozicije od ovog odbora nisu velika, pretpostavljaju da će biti opstrukcija vlasti, ali kažu da će dati sve od sebe da se dodatno rasvetle majske tragedije u Srbiji.

Opozicione poslaničke grupe imaće po jednog člana, samo će najveć aposlanička grupa Ujedinjeni imati dva. To su Marinika Tepić i Pavle Grbović, dok će zamenici članova biti poslanici Tatjana Pašić i Vladimir Obradović.

Marinika Tepić za Nova.rs kaže da očekuje da ovaj Anketni odbor utvrdi sve ono što nije moglo da se utvrdi u plenumu.

Marinika Tepić postavlja pitanja u Skupštini
Printscreen/RTS 2

“U plenumu se sve svelo na predstavnike vlasti koji su sve vreme tvrdili da sistem nije zakazao. Mi sad želimo da čujemo i predstavnike policije, tužilaštva, REM-a, ovih problematičnih medija, struke, eksperata… Da dobijemo jednu širu sliku, da izvučemo zaključke i preporuke, s obzirom n ato da idemo u susret novoj školsoj godini . Ona počinje za manje od 50 dana i ne možemo u nju krenuti kao da se ništa nije dogodilo. Ideja je da se zasedanja ovog anketnog odbora ne poklapaju sa sednicama Skupštine Srbije,da imamo lajv prenose i na sajtu parlamenta, ali i na RTS. Ja ću svakako insistirati na tome”, navodi Tepić za Nova.rs.

 

Član Anketnog odbora ispred Demokratske stranke biće poslanik Miodrag Gavrilović, dok će zamenik člana biti Dragana Rakić.

Miodrag Gavrilovic
Miodrag Gavrilović Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Govoreći o dometima skupštinskog Anketnog odbora koji se formira kako bi se utvrdile sve činjenice, okolnosti i odgovornost za dva masovna ubistva u školi Vladislav Ribnikar i u selima u okolini Mladenovca, Rakić za Nova.rs kaže da govorimo o dva suprotstavljena pola i dve suprotstavljene politike.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Sa jedne strane smo mi iz opozicije koji smo tražili da se formira Anketni odbor i naš je cilj da se utvrdi istina i rasvetle sve činjenice i utvrdi ko je sve odgovoran za ova dva masovna ubistva u kojima je živote izgubilo 19 dece i mladih. Sa druge strane tu su članovi vladajuće većine koji imaju cilj da do toga ne dođe, da se ne razmotre sve okolnosti i ne sankcionišu odgovorni. S obzirom na to da većinu u Anketnom odboru čine narodni poslanici iz redova SNS-a, mi iz opozicije ne možemo mimo njih ništa da izglasamo, ali ono što možemo jeste da u sučeljavanju naših argumenata i iznošenju činjenica na videlo ogolimo kriminalnu i nasilnu prirodu ove vlasti koju zbog toga moramo menjati što pre”, navodi Rakić.

Član Anketnog odbora ispred Narodne stranke je šef njihove poslaničke grupe Miroslav Aleksić.

Foto:A.K./ATAImages

On za Nova.rs kaže da u narednih mesec dana očekuje da se sprovede istraga o svim okolnostima tragedije, kao i da se utvrdi odgovornost nadležnih.

“Iako verujem da će predstavnici vlasti činiti sve da opstruišu rad odbora, kao i saznanje istine, verujem i da će kroz saslušanja i rad odbora biti otkrivene neke bitne činjenice. To je naša obaveza, učinićemo sve što je do nas da porodice stradalih dođu do istine. Pošto su institucije ove države pokazale da su instrument u rukama vlasti.

Šef Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd Radomir Lazović kaže da će njihov član Anketnog odbora biti Robert Kozma.

Robert Kozma
Robert Kozma

“On je fokusiran na pitanja obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite i doprineće radu odbora najviše u ovim oblastima rada. Pored uloge obrazovnog sistema i preporuka kako da se on unapredi, što je oblast u kojoj će Kozma najviše doprineti, anketni odbor treba da ispita bezbednosne okolnosti u kojima su se desile tragedije, doprinos medija koji nas kontinuirano zasipaju nasiljem sa nacionalnih frekvencija, kao i delovanje nadležnih institucija u periodu pre i posle tragedije”, kaže Lazović i dodaje:

“Anketni odbor treba da od državnih organa, institucija i pojedinaca pribavi sve neophodne podatke, izjave i obaveštenja koja će mu omogućiti da izradi izveštaj o propustima rada državnih institucija, kao i merama koje bi trebalo doneti kako se tragedije koje su se desile, nikada više ne bi ponovile. Rok za ovo je 30 dana”.

Šef poslaničke grupe Zajedno Nebojša Zelenović će takođe biti član Anketnog odbora.

Foto:Zoran Mrđa/FoNet

“Očekujem da prosto u dogovoru s građanima rasvetlimo sve što bude moguće u vezi ovih tragedija, a uz pomoć stručnih lica i kapaciteta koje institucije u Srbiji imaju, ali su zarobljene od strane sNS. Koristićemo snagu građana i njihovu potrebu da se istin ai pravda isteraju do kraja , da se utvrdi odgovornost onih koji su označeni kao odgovornii da dokažemo da sistem ne funkcioniše. A ne funkcioniše zahvaljujući nečinjenju ljudi koji upravljaju institucijama. Ukazaćemo na to gde mi vidimo problem i na koji nači taj sistem može da radi. Jer ovaj sistem je odgovoran zbog tog ašto sprovodi nasilje, podstiče nasilje i ne čini ništa da ga zaustavi.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović ćuta za nova.rs kažw d aće on biti zamenik člana,odnosno zamenik Zelenovića, ali da ga to neće sprečiti da prisustvuje svakoj sednici odbora.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Printscreen/RTS

I desnica očekuje rasvetljavanje

Što se desnice tiče, i oni će imati po jednog predstavnika u Anketnom odboru.

Lider Dveri Boško Obradović biće član odbora ispred ovog poslaničkog kluba. U izjavi za Nova.rs kaže da je najvažniji zadatak Anketnog odbora detaljna rekonstrukcija kako je došlo do oba masovna zločina i ko je u lancu odgovornosti zakazao.

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

“Da li su postojali saučesnici, šta su obojica ubica objavljivali i pratili na društvenim mrežama, ko su im bili uzori, ko iz njihovog okruženja je mogao na vreme da ukaže na njihovo problematično ponašanje, a nije to uradio… Podjednako je bitno da Anketni odbor predloži preporuke Skupštini i Vladi za prevenciju nasilja u našem društvu kako nam se ovakve tragedije nikada više ne bi ponovile. Dakle, Anketni odbor mora da uđe u suštinu ovog društvenog problema, a ne da bude kozmetička pokrivalica da predstavnici vlasti pobegnu od objektivne odgovornosti. Ili će Anketni odbor isterati stvari na čistac ili bolje da ne počinje sa radom”, navodi Obradović.

Član Anketnog odbora ispred koalicije NADA je pukovnik Ljubinko Đurković iz POKS, dok će zamenik člana biti Zoran Stojanović iz Novog DSS.

Foto: Printscreen/YouTube/Sputnjik Srbija

Poslanik ove koalicije Predrag Marsenić za Nova.rs kaže da od rada samog odbora ne očekuje ništa specijalno, osim da se barem malo dodatno rasvetli sve u vezi tragedija koje su se desile.

“Da vidimo da li je sistem zakazao ili nije, da li postoji objektivna ogovornost određenih ministara ili bilo koga u sistemu bezbednosti. A smatram da je dobro za naše društvo da razgovaramo o tome, kako nam se ništa slično ne bi ikad desilo, što je takođe jedan od zaključaka koji bi trebalo da se utvrdi kako bi građani mirnije živeli”, navodi Marsenić.

Član Anketnog odbora ispred Srpske stranke Zavetnici je šef njihove poslaničke grupe Nikola Dragičević.

Nikola Dragičević Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

On za Nova.rs kaže da tok i sadržaj skupštinske sednice posvećene tragedijama u Ribnikaru i Mladenovcu, ne predstavlja iskustvo koje ostavlja naročiti prostor za bilo kakva očekivanja kada je u pitanju rad Anketnog odbora.

“Vidimo da se samo osnivanje svelo na grabež i polemiku o tome ko će biti predsednik Anketnog odbora. Pre nego što su nezvanično podelili funkcije, bilo bi razumnije da smo se dogovorili oko toga šta želimo da postignemo, jer je činjenica da dva i po meseca kasnije nismo napravili značajnije rezultate. Anketni odbor nije telo za političko pozicioniranje. To je stav Srpske stranke Zavetnici, a verujem i ostalih kolega iz državotvorne opozicije, koja se od početka ponašala odgovorno prema celoj situaciji. Mi ćemo dati doprinos sa konkretnim predlozima, kao što smo to i do sada činili” navodi Dragićević.

Autor: Jelena Jelovac  Izvor: Nova.rs

Budi prvi ko će komentarisati

Ostavi komentar

E-mail adresa neće biti objavljena!


*